Compania americană de ridesharing Uber Technologies țintește o evaluare de până la 91,5 miliarde de dolari în urma listării acțiunilor pe bursa de la New York, potrivit detaliilor din prospectul ofertei publice inițiale.
Uber vrea să atragă până la 9 miliarde de dolari în cadrul operațiunii, a doua cea mai mare ofertă publică a unei companii americane după cea a Facebook din 2012, în valoare de 16 miliarde de dolari.
Compania de ridesharing a anunțat că va oferi 180 milioane de acțiuni proprii și a stabilit un interval de preț indicativ între 44 și 50 dolari pe acțiune.
CITEȘTE ȘI Reacția Uber după lovitura din Cluj: Decizia este dezamăgitoare. Compania crede însă că aplicația poate continua să funcționezeUn pachet suplimentar de 27 milioane de acțiuni, evaluat la 1,35 miliarde de dolari în funcție de limita superioară a intervalului indicativ, va fi vândut de investitori existenți, printre care conglomeratul japonez SoftBank Group și cofondatorii companiei, Travis Kalanick and Garett Camp.
Totodată, Uber a anunțat că a semnat un acord cu PayPal pentru vânzarea unui pachet de acțiuni în valoare de 500 milioane de dolari printr-un plasament privat, la un preț egal cu cel care va fi stabilit în urma ofertei publice.
La prețul de 50 dolari pe acțiune, capitalizarea Uber s-ar ridica la 83,85 miliarde de dolari. Ținând cont de efectul de diluție maxim posibil, valoarea companiei atinge 91,51 miliarde de dolari, peste valoarea de 76 miliarde de dolari obținută la cea mai recentă rundă de finanțare privată, derulată în august anul trecut.
Cifra este mult sub valoarea de 120 miliarde de dolari indicată de bănci în octombrie.
Uber estimează că va stabili prețul final al ofertei pe 9 mai, acțiunile urmând să intre la tranzacționare a doua zi, potrivit unor surse din piață citate de Reuters.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lovitură pentru Uber în România: Trebuie să înceteze "practici de concurență neloială"Fondată în 2009 la San Francisco, Uber este în prezent cel mai mare “unicorn” american și al treilea cel mai mare din lume, după fintech-ul chinez AntFinancial și compania din tehnologie ByteDance, de asemenea din China, evaluate la 150 și, respectiv 78 miliarde de dolari.
În finanțe, termenul “unicorn” descrie o companie cu acționariat privat, a cărei evaluare se ridică la cel puțin 1 miliard de dolari.
Recent, Uber a atras 1 miliard de dolari de la Toyota, SoftBank și Debso pentru divizia de cercetări în domeniul automobilelor autonome, Advanced Technologies Group (ATG), pe care intenționează să o separe într-o companie de sine stătătoare.
Uber este prezentă în România din 2015, având operațiuni în București, Brașov, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, oraș în care însă anumite servicii ale companiei au fost interzise de tribunal, cu argumentul că desfășura “practici de concurență neloială” la adresa companiilor de taximetrie.
Decizia tribunalului este definitivă și creează un precedent extrem de important cu efecte ce pot fi extinse la nivel național în caz de procese similare. Deja un astfel de proces a fost inițiat și la Timișoara, după cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro în luna noiembrie.