Băncile comerciale nu sunt de acord cu Legea privind darea în plată nici în cea mai recentă variantă discutată de reprezentanții partidelor parlamentare, respectiv cu aplicarea unui plafon de 250.000 de euro și excluderea programului Prima Casă, atât timp cât se aplică și contractelor în derulare.
"Este destul de clar că nu putem accepta ceva ce este retroactiv. Dacă este pentru viitor, e altceva, dar nu se poate aplica niciodată retroactiv. Va afecta dreptul constituțional al băncilor la proprietate. Retroactivitatea nu este în concordanță cu Directiva europeană (...) Dacă ne uităm la viitor, cred ca este o idee stupidă, dar dacă asta se dorește, acesta va fi viitorul", a explicat miercuri Steven van Groningen, membru al conducerii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și președinte al Consiliului Patronatelor Bancare din România.
El a revenit asupra necesității unui studiu de impact, având în vedere că este vorba de o lege care va avea un puternic impact economic. În plus, van Groningen susține că scopul acestei legi ar fi rezolvarea unor cazuri curente, însă efectele ei sunt pentru viitor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La rândul său, Mihai Bogza, membru în conducerea FIC și președinte al Bancpost, a subliniat că această lege va avea impact asupra costurilor de finanțare ale statului în viitor. "Prin caracterul retroactiv, statul intervine în contractul dintre două părți și schimbă regulile în timpul jocului, deci se poate întâmpla oricui. Dacă aș fi în locul statului, mi-aș face griji pentru ce urmează, pentru că (legea - n.r.) va avea un impact asupra costurilor de finanțare ulterioare", a subliniat Bogza.
Potrivit acestuia, în cazul în care statul vrea să facă protecția socială, ar trebui să o facă din bani publici, nu din banii băncilor. "Nu faci protecție socială cu banii altora. Nu iei bani de la bănci să îi dai persoanelor fizice, chiar dacă sistemul bancar ar fi foarte profitabil, ceea ce nu a fost cazul în ultimii ani", a adăugat Bogza.
Van Groningen a mai spus că va participa joi la dezbaterile pe marginea Legii care vor avea loc în Comisia Juridică din Camera Deputaților.
Sursa: Agerpres