Uniunea Europeană se va confrunta cu creșterea numărului de falimente și al creditelor neperformante

Uniunea Europeană se va confrunta cu creșterea numărului de falimente și al creditelor neperformante
scris 12 feb 2021

Uniunea Europeană se va confrunta cu o creștere a numărului de falimente și al creditelor neperformante, după ce redresarea post-pandemie începe să se consolideze și guvernele încep să retragă schemele de stat care au păstrat multe firme pe linia de plutire, indică un document UE consultat de Reuters.

Comisia Europeană consideră că datorită măsurilor de lichiditate la nivel național, de aproape 2.300 miliarde de euro, guvernele din zona euro au reușit până acum să evite creșterea insolvențelor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
BUGET 2021: Înghețarea salariilor și sporurilor, orele suplimentare ”plătite” doar cu timp liber, fără vouchere de vacanță. Companiile de stat cu pierderi primesc subvenții doar prin restructurare CITEȘTE ȘI BUGET 2021: Înghețarea salariilor și sporurilor, orele suplimentare ”plătite” doar cu timp liber, fără vouchere de vacanță. Companiile de stat cu pierderi primesc subvenții doar prin restructurare

Fără un astfel de ajutor și a noilor împrumuturi de la bănci, aproape un sfert dintre companiile UE ar fi avut probleme de lichidități până la finalul lui 2020, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arată în document.

"Odată ce măsurile de sprijin fără precedent expiră, un număr de afaceri nu-și vor putea probabil achita datoriile, ceea ce va duce la creșterea creditelor neperformante și a falimentelor", conform materialului consultat de Reuters.

Aproape jumătate dintre firmele care ar fi avut probleme de lichidități în 2020 din cauza pandemiei se confruntau deja cu un risc ridicat de faliment înaintea crizei, și acum sunt păstrate pe linia de plutire doar cu ajutorul guvernelor. Prin urmare, exista temeri privind solvabilitatea lor după criză, se arată în document.

În trimestrul trei din 2020, împrumuturile băncilor din zona euro sub moratoriu au totalizat 587 miliarde de euro, din care aproximativ 60% erau credite ale companiilor. În trimestrul doi din 2020, procentul creditelor neperformante din totalul împrumuturilor era de 5,23%.

"Per ansamblu, nivelul creditelor neperformante ar urma să crească în UE, deși magnitudinea și momentul acestei creșteri rămâne nesigur. Din fericire, nivelul solid al capitalului băncilor, comparativ cu criza financiară din deceniul trecut, ar trebui să le ajute să absoarbă șocul mai bine de data aceasta", se arată în documentul CE.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
falimente
uniunea europeana