ULTIMA ORĂ Ștefan Nanu dezvăluie de ce a limitat suma donatorilor la Fidelis: 27 persoane au luat titluri de peste un milion lei pe dobânda de donator. Nu e scopul statului să plătească preferențial bogații

Financiar   
ULTIMA ORĂ Ștefan Nanu dezvăluie de ce a limitat suma donatorilor la Fidelis: 27 persoane au luat titluri de peste un milion lei pe dobânda de donator. Nu e scopul statului să plătească preferențial bogații

O nouă emisiune de titluri de stat Fidelis a început azi și se va încheia de Paște.

Dobânzile au scăzut ușor, dar titlurile rămân cea mai sigură ofertă de economisire din piață, afirmă Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei.

Urmărește-ne și pe Google News

El arată însă că a observat anumite anomalii în desfășurarea programului, subliniind că de dobânda preferențială pentru donatori au profitat unii "bogați", suma investită fiind în medie de 2 milioane de lei per donator.

Evenimente
Adrian Sandu, ACAROM, explică: Cum va fi afectată industria auto din România de tarifele impuse de SUA CITEȘTE ȘI Adrian Sandu, ACAROM, explică: Cum va fi afectată industria auto din România de tarifele impuse de SUA

Ștefan Nanu a anunțat că dobânzile oferite prin programul de titluri de stat Fidelis au scăzut ușor, dar rămân atractive și neimpozabile. Potrivit acestuia, scopul programului este de a atrage un număr cât mai mare de investitori, în special persoane fizice cu economii moderate, nu investitori instituționali sau persoane foarte înstărite.

„Noutatea de acum este că a scăzut puțin dobânda pentru donatori. Luna trecută a fost 7,8%, acum e 7,6%. Am spus încă de atunci că e foarte probabil ca dobânzile să continue să scadă”, a declarat Nanu la Rock FM.

 ULTIMA ORĂ VIDEO Trump se ține de cuvânt - Semnează pentru \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Trump se ține de cuvânt - Semnează pentru "tarife reciproce" la nivel mondial

Pentru cei care nu sunt donatori de sânge, dobânda rămâne la 6,60% pentru titlurile cu scadență la un an. Totodată, Ministerul oferă 7,30% pentru 3 ani și 7,60% pentru 5 ani. În cazul titlurilor denominate în euro, randamentele sunt de 3,60% pentru 2 ani și 6% pentru 7 ani.

„Există o cerere mare pentru titlurile în euro, pentru că nu prea sunt produse în această monedă, iar românii au economii importante în euro. Primesc multe telefoane din partea băncilor, unele critice, dar noi nu considerăm că afectăm sistemul. Banii ajung tot în bănci, chiar dacă printr-o altă distribuție. Depozitele sunt mult mai mari decât creditele. Gradul de intermediere este de 65%, deci nu credem că destabilizăm sistemul bancar.”, a mai explicat oficialul.

Nanu a recunoscut că programul a atras și investitori foarte mari, dintre care unii au subscris peste un milion de lei. La ultima ediție, 27 de persoane au investit individual sume de peste un milion lei, cu o medie de circa două milioane lei.

Pentru a evita concentrarea beneficiilor în mâinile unei minorități, Trezoreria a introdus un plafon de 100.000 lei pe emisiune pentru fiecare donator-investitor.

„Nu era scopul statului să plătească o dobândă preferențială pentru cei foarte bogați, mai ales că ei au deja acces la multe instrumente financiare. Generozitatea s-a văzut mai degrabă din partea oamenilor obișnuiți.”

ULTIMA ORĂ Tesla a fost depășită de chinezi în România. Vânzările de mașini electrice s-au prăbușit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tesla a fost depășită de chinezi în România. Vânzările de mașini electrice s-au prăbușit

Potrivit datelor ministerului, peste 80% dintre investitori subscriu sume între 10 și 1.000 de titluri, echivalent cu sub 100.000 lei. Noua ediție a emisiunii Fidelis se încheie vineri, chiar înainte de Paște.

„Mesajul nostru este simplu: în loc să dați banii pe lucruri inutile, investiți în titluri Fidelis. Este cea mai sigură și neimpozabilă ofertă de pe piață.”, spune Nanu.

Titlurile Fidelis pot fi cumpărate prin intermediul celor cinci bănci partenere – inclusiv Libra Bank, recent intrată în sindicatul de distribuție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
stefan nanu
fisdelis