Succesul post-Brexit al Franței în atragerea băncilor de la Londra la Paris a depășit așteptările, efectele fiind din ce în ce mai vizibile în balanța de plăți, a anunțat Banca Centrală, transmite Reuters.
După decizia Marii Britanii din 2016 de a ieși din UE, Guvernul francez a făcut lobby pe lângă băncile internaționale să-și mute activitățile europene la Paris, în contextul concurenței din partea altor huburi financiare de pe continent, cum ar fi Frankfurt, Amsterdam și Dublin, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Eforturile au avut succes, o serie de bănci de pe Wall Street, cum ar fi Bank of America sau JPMorgan și-au înființat huburi regionale de tranzacționare la Paris.
"Succesul Parisului post-Brexit a fost spectaculos, depășind așteptările noastre", le-a spus jurnaliștilor guvernatorul Băncii Centrale a Franței, Francois Villeroy de Galhau, la prezentarea raportului anual privind balanța de plăți a Franței.
Firmele financiare care s-au relocat de la Londra la Paris au contribuit cu 1,5 miliarde de euro la excedentul Franței din serviciile financiare înregistrat anul trecut, a informat Banca Centrală.
CITEȘTE ȘI „Țara bitcoin” a înregistrat o revenire miraculoasă anul acestaTranzacțiile firmelor de servicii financiare cu sediul în Franța cu restul lumii au ajuns anul trecut la nivelul record de 10,4 miliarde de euro - dublu față de perioada votului Brexit - 2016.
Serviciile financiare au ajutat Franța să obțină excedent din serviciile financiare de miliarde de euro, au majorat veniturile din turism și din sectorul maritim.
Cu toate acestea, anul trecut Franța a înregistrat un deficit de cont curent record de 53,9 miliarde de euro, echivalentul a 2% din PIB, deoarece costul ridicat al importurilor de energie a compensat excedentul din serviciile financiare.