STUDIU Dobânzile negative nu au pus capăt obsesiei de economisire a europenilor

STUDIU Dobânzile negative nu au pus capăt obsesiei de economisire a europenilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2016

Băncile centrale din Europa au adoptat ani de zile măsuri ample de stimulare, dar europenii continuă să își păstreze banii în conturi de economii, chiar dacă dobânzile sunt la nivelul zero sau negative, potrivit unui studiu realizat de cel mai mare colector de datorii din Europa, compania Intrum Justitia din Stockholm, relatează Bloomberg.

”După criza financiată oamenii au simțit nevoia să își creeze o anumită siguranță, chiar dacă au mijloace financiare restrânse. Motivul nu poate fi un câștig fantastic, așa că trebuie să fie vorba despre siguranță, să ai bani în bancă”, a explicat directorul general al Intrum Justitia, Mikael Ericson.

Urmărește-ne și pe Google News

Circa 69% dintre europeni își păstrează banii în conturi bancare, potrivit studiului European Consumer Payment Report, realizat prin intervievarea a circa 21.000 de oameni în 21 de țări, scrie News.ro.

Studiul mai arată că 26% dintre europeni preferă să își păstreze surplusul de bani în numerar, iar alți 16% în acțiuni.

Numai 14% dintre persoanele intervievate au spus că apelează la fonduri de investiții, 8% investesc în proprietăți imobiliare și 8% în obligațiuni.

În Danemarca și Suedia, unde dobânzile băncilor centrale sunt negative, aproape 80% dintre persoanele intervievate au spus că își păstrează banii în conturi bancare.

În Franța, Marea Britnaie și Olanda, procentul este de peste 80%.

Ovidiu Artopolescu, fost manager la Microsoft România, audiat la DNA în dosarul \ CITEȘTE ȘI Ovidiu Artopolescu, fost manager la Microsoft România, audiat la DNA în dosarul "Microsoft 2”

Mai îngrijorător este faptul că și după ani de zile de măsuri monetare de sprijin extraordinare mulți europeni se întreabă dacă le-ar fi fost mai bine dacă ar fi trăit în altă parte.

La nivelul Europei, 24% dintre cei intervievați au spus că vor să se mute pentru a scăpa de problemele financiare din țările lor.

Circa 27% dintre persoane au spus că uneori nu pot să își plătească datoriile. Dintre aceștia, 58% simt că nu au destui bani pentru o existență demnă.

În Marea Britanie, 29% dintre persoanele cu vârste între 18 și 24 de ani au declarat că s-ar gândi să plece din țară, posibil ca reacție la decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, potrivit Intrum Justitia. În urmă cu un an, doar 13% dintre tinerii britanici au spus că vor să plece.

Studiul arată fragilitatea financiară a multor europeni, la aproape cinci ani de la criza datoriilor din regiune.

În ultimele 12 luni, circa 44% dintre europeni nu au fost capabili să își plătească la timp cel puțin o factură, mai ales din cauza lipsei de bani. Cea mai gravă situație este în Grecia, unde 76% dintre familii nu reușesc să achite la timp facturile.

Raportul a fost publicat în timp ce băncile centrale au epuizat instrumentele pentru noi măsuri de stimulare și după ce anii de austeritate bugetară în Europa nu au produs rezultate notabile.

În SUA, unde președintele ales Donlad Trump a promis creșterea investițiilor prin facilități fiscale, direcția dobânzilor este neclară. Accelerarea inflației datorită cheltuielilor mai mari ar duce la majorarea dobânzilor, dar un declin economic provocat de un război comercial la nivel internațional ar avea un efect contrar.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi negative
intrum justitia
economii