Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să pună capăt politicii de relaxare monetară, chiar dacă euro s-a întărit în raport cu dolarul, spune șeful celei mai mari băncii germane, care avertizează asupra creșterilor rapide de prețuri în sectoare cheie.
Dobânzile ultrascăzute și achizițiile lunare de active și obligațiuni din zona euro au sprijinit băncile și recuperarea economică în regiune, însă au creat și o serie de noi provocări, susține directorul general al Deutsche Bank, John Cryan.
“Era banilor ieftini din Europa trebuie să se încheie, în pofida unui euro puternic”, a spus Cryan la o conferință bancară, citat de MarketWatch.
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful Deutsche Bank avertizează că au apărut deja primele semnale privind formarea de noi bule speculative în sectorul imobiliar, dar și în piețele financiare.
“Piața de acțiuni pare să se miște doar într-o singură direcție. Vedem semne ale unor bule în tot mai multe părți ale pieței de capital, unde nu ne așteptam să le găsim”, a precizat el.
Cryan a salutat anunțurile recente ale Rezervei Federale (Fed) și ale BCE referitoare la intenția de a restrânge măsurile de stimulare economică.
“Băncile centrale trebuie să găsească însă o cale de mijloc, pentru a preîntâmpina pierderi masive pe burse”, a adăugat el.
Comentariile șefului Deutsche Bank vin în contextul în care BCE se pregătește să își anunțe deciziile de politică monetară. Mulți analiști se așteaptă ca banca centrală să își prezinte mâine, 7 septembrie, planurile privind reducerea programului de achiziții de active, în prezent în valoare de 60 miliarde euro pe lună.
Surse din BCE au declarat însă pentru Bloomberg că BCE ar putea aștepta până în decembrie ca să anunțe strategia penntru anul viitor, în contextul în care euro s-a apreciat semnificativ față de dolar, iar inflația din zona euro rămâne sub ținta băncii centrale.