Cele 14 miliarde de euro strânse de Comisia Europeană la ultima licitație de obligațiuni cu impact social au fost transferate către 9 state membre, printre care Croația, Italia și Slovenia, România nefiind nici de această dată pe lista beneficiarilor.
Săptămâna trecută, Comisia a atras 14 miliarde de euro din vânzarea de noi obligațiuni cu impact social în cadrul instrumentului SURE, menit să atenue riscurile de șomaj pe durata crizei generate de Covid-19.
Fondurile atrase în cadrul SURE sunt distribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, acordate în condiții avantajoase.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România urmează să primească împrumuturi de 4,1 miliarde de euro, însă până acum nu a fost inclusă printre beneficiarii licitațiilor.
La prima licitație, organizată în octombrie, Comisia a atras 17 miliarde de euro din vânzarea de obligațiuni pe 10 și 20 de ani, bani transferați către Italia (10 miliarde euro), Spania (6 miliarde euro) și Polonia (1 miliard euro).
Acum, Comisia a virat fondurile strânse la licitația de săptămâna trecută către Croația (510 milioane euro), Cipru (250 milioane euro), Grecia (2 miliarde euro), Italia (6,5 miliarde euro suplimentare, pe lângă suma primită la licitația anterioară), Letonia (120 milioane euro), Lituania (300 milioane euro), Malta (120 milioane euro), Slovenia (200 milioane euro) și Spania (4 miliarde euro suplimentare).
“Această a doua plată, de 14 miliarde de euro, va ajuta angajații să își primească veniturile. Urmează altele”, a declarat, într-un comunicat, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană a strâns până acum o treime din cele 100 miliarde de euro vizate de emisiunile de obligațiuni cu impact social din cadrul SURE.
18 state UE au cerut sprijin prin programul SURE, în valoarea totală de aproximativ 90,3 miliarde de euro.