Rezerva Federală a SUA ar putea reduce substanțial dobânda de referință, în condițiile încetinirii pieței muncii

Rezerva Federală a SUA ar putea reduce substanțial dobânda de referință, în condițiile încetinirii pieței muncii
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2024

Factorii politici ai Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite au declarat că sunt pregătiți să reducă ratele dobânzilor la reuniunea băncii centrale a SUA de peste două săptămâni, unul dintre ei spunând că ar putea sprijini reduceri consecutive sau o reducere mai mare a costurilor de împrumut, în cazul în care piața muncii va avea nevoie de sprijin.

”Acum este oportun să reducem gradul de restrictivitate în poziția politicii prin reducerea intervalului țintă pentru dobânda fondurilor federale”, a declarat președintele Fed din New York, John Williams, la un eveniment al Consiliului pentru Relații Externe, deși cu cât și cu cât ce ritm, a adăugat el, este încă în aer.

Urmărește-ne și pe Google News
Principalele acțiuni europene - cel mai grav declin consemnat de la începutul lunii august CITEȘTE ȘI Principalele acțiuni europene - cel mai grav declin consemnat de la începutul lunii august
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Guvernatorul Fed Christopher Waller, vorbind la Universitatea Notre Dame, a mers puțin mai departe, scrie News.ro.

”Dacă datele susțin reduceri la întâlniri consecutive, atunci cred că va fi potrivit să se reducă la întâlniri consecutive. Dacă datele sugerează necesitatea unor reduceri mai mari, atunci voi susține și asta. Am fost un mare susținător al creșterilor anticipate ale ratelor de dobândă atunci când inflația a accelerat în 2022 și voi fi un susținător al reducerilor anticipate ale ratei dacă acest lucru. este potrivit”, a spus Waller.

Comentariile lasă puține îndoieli că bancherii centrali din SUA au întors pagina politicii monetare, finalizând trecerea la un accent pe menținerea ocupării depline, de la ceea ce a fost un accent singular pe reducerea inflației.

Potrivit așteptărilor actuale, Fed va reduce dobânda de politică monetară, în prezent în intervalul 5,25%-5,50%, la întâlnirea sa din 17-18 septembrie, așteptare pe care președintele Fed, Jerome Powell, a stabilit-o acum două săptămâni, când a spus că ”a sosit timpul să relaxeze politica monetară, având în vedere progresele înregistrate în ceea ce privește inflația și răcirea pieței muncii.

Waller a a adăugat: ”Este probabil să fie adecvate o serie de reduceri”.

FOTO - AGA de la CCP.ro aprobă majorarea capitalului social și semnarea contractului cu furnizorul soluției tehnologice CITEȘTE ȘI FOTO - AGA de la CCP.ro aprobă majorarea capitalului social și semnarea contractului cu furnizorul soluției tehnologice

Datele publicate vineri au arătat că creșterea lunară a locurilor de muncă a fost în medie de 116.000 în perioada iunie-august, sub ceea ce mulți economiști estimează că este necesar pentru a satisface nevoile de creștere a locurilor de muncă ale unei populații în creștere.

Acest lucru, împreună cu alte date recente, ”întărește opinia conform căreia a existat o moderare continuă pe piața muncii”, a spus Waller.

În timp ce datele indică o diminuare, dar nu o deteriorare, iar economia nu pare să se îndrepte către recesiune, a spus el, ”lotul actual de date nu mai necesită răbdare, necesită acțiune”.

Atât Williams, cât și Waller au remarcat, de asemenea, progrese în reducerea inflației, Waller spunând că acum este pe ”calea cea bună” pentru a ajunge la obiectivul de 2% al Fed.

Inflația subiacentă, măsurată prin modificarea indicelui prețurilor de bază pentru cheltuielile de consum personal, este în medie de 2,6% atunci când este măsurată pe o bază anuală de șase luni și de 1,7% pe o bază anuală de trei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federală a sua
dobanda