Angajații din zona IT au decis și vor decide în continuare, în urma analizei cifrelor, să contribuie la fondurile de pensii private obligatorii, cunoscute și sub denumirea de Pilonul II, fapt ce arată că au înțeles că este important să economisească pentru viitor, a declarat Gerke Witteveen, directorul general al NN Pensii, cel mai mare administrator de profil, prezent la Profit Financial.Forum.
"Observăm că mulți angajați din IT și angajatori din această zonă au decis și decid în continuare să contribuie la Pilonul II. Ca angajat IT trebuie să faci o cerere către angajator și, astfel, contribuția la Pilonul II va fi virată în continuare. În acest sens, există un formular disponibil pe pagina www.apapr.ro, site-ul asociației administratorilor de pensii private. Oamenii au înțeles cât de important este să economisească pentru viitor, pentru că nu putem să ne bazăm pe faptul că în viitor, în condițiile în care forța de muncă se reduce și populația îmbătrânește, pensiile vor fi asigurate la același nivel", a spus Witteveen.
El a amintit că, în urma modificărilor legislative, angajații din zona IT au posibilitatea să opteze la Pilonul II, spre deosebire de lucrătorii din agricultură și construcții, care au fost exceptați de la virarea contribuției la fondurile de pensii private obligatorii începând cu 2018.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Adrian Tănase, BVB: Listarea pe o bursă dezvoltată din Europa sau SUA are sens doar pentru companiile cu afaceri la nivel global. Pentru un emitent local, cel mai ridicat potențial este pe bursa românească"Astfel, vor fi în continuare persoane din anumite domenii economice care vor fi lăsate în urmă, dacă putem spune așa, și cred că aceste prevederi ar trebui anulate, ar trebui să ne întoarcem la situația inițială, care era favorabilă acestora", a mai spus șeful NN Pensii.
El a arătat că activele fondurilor de pensii cresc, investițiile au un nivel ridicat de prudențialitate, iar administratorii trebuie să caute modalități și mai bune de a investi banii viitorilor pensionari.
"În ultimii 15 ani, rata medie de profitabilitate a fondurilor de pensii a fost de 7,4%, comparativ cu o rată medie a inflației de 3,4%. Cu alte cuvinte, fondurile de pensii au avut o rată reală de profitabilitate de 3%. Pentru a obține aceste randament, investițiile au fost diversificate. BVB este un important partener pentru fondurile de pensii. Obligațiunile și piețele internaționale au ajutat, de asemenea, fondurile de pensii să fie profitabile. Fondurile de pensii trebuie să găsească modalități noi de folosi banii, fie alte burse, fie alte instrumente financiare tranzacționabile. Banii trebuie investiți și proiecte de infrastructură derulate în România", a mai spus Witteveen.
Legat de impozitarea pensiilor private, șeful NN Pensii a spus că "trebuie să ne asigurăm că, prin măsurile care sunt discutate în prezent, viitoarele pensiile vor avea un nivel decent pentru actualii contribuabili la Pilonul II".