Podul din zona localității Podul Dâmboviței a fost deschis astăzi.
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), Cristian Pistol, a transmis anterior că este primul pod metalic în arc de cerc cu calea de rulare la partea superioară construit până acum în România.
"Un pod spectaculos din județul Argeș! Este primul pod metalic în arc de cerc cu calea de rulare la partea superioară construit până acum în România.
Podul din zona localității Podul Dâmboviței, situat pe DN73, are o lungime de 170 de metri și o înălțime maximă de 31 de metri iar construcția lui (finanțată prin POIM) a durat 1 an și 6 luni. Acesta va prelua traficul rutier pe traseu istoric Rucăr-Bran și va avea o contribuție importantă la dezvoltarea economică a zonelor tranzitate de DN73 în Muntenia și Transilvania", spunea Pistol.
Potrivit acestuia, atât turiștii care vor dori să ajungă în zonă, în special pentru a vizita Castelul Bran cât și marii transportatori vor beneficia de siguranță și confort o dată cu deschidere circulației pe noul pod.
Vechiul pod în arc din zidărie de piatră (construit în 1886), declarat monument istoric va rămâne deschis doar circulației pentru vehicule cu greutatea maxima de 16 tone, în timp ce autovehiculele de mare tonaj vor circula doar pe noul pod metalic.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Transporturilor - Anunț de pe Autostrada A0 Sud: Când vor fi deschise noi loturiCristian Pistol a menționat că noul pod în arc, construit de ingineri români, a putut fi realizat doar după ce au fost identificate soluții tehnice care să nu afecteze mediul și care să permită accesul la proprietățile din proximitatea sa.
"După ce am verificat astăzi lucrările în șantier am certitudinea că putem să deschidem circulația pe noul pod până la sfârșitul lunii noiembrie (2023)", a mai spus Cristian Pistol.
Recent a fost anunțat că din noiembrie, pe DN 73 Brașov-Pitești se va circula pe un pod nou peste râul Dâmbovița. Cel folosit acum este cel mai vechi pod din România, construit acum 135 de ani.
CITEȘTE ȘI VIDEO Lucrările la Autostrada Ford înainteazăNoul pod metalic cu o lungime de 170 de metri va permite reluarea circulației camioanelor pe ruta directă Pitești – Brașov. Acum traficul greu fiind interzis, dar restricția nu se respectă.
"Lucrările se apropie de final, stadiul fizic fiind de 93%.Recepția și deschiderea traficului fără restricții de tonaj pe acest sector de drum este programată pentru sfârșitul lunii noiembrie", a transmis CNAIR.
CITEȘTE ȘI Un antreprenor turc va construi Secțiunea 1 a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț