Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, spune, la Profit Financial.forum, că riscul legislativ a fost, de-a lungul timpului, mai mare decât cel venit din crize și că acum băncile au ajuns să fie impozitate cel mai mult dintre toate industriile, deși au printre cele mai reduse randamente.
“Principala barieră a fost riscul legislativ, tot timpul, mai mare decât toate crizele. Asta spune foarte mult. Arată că suntem într-o lipsă de normalitate economică importantă”, spune Florin Dănescu.
Dănescu arată că băncile finanțează 75% din economia României, dar că acestea nu sunt privite ca finanțatori, ci ca o industrie care decontează și acoperă deficite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a introdus o taxă de 2% pe veniturile brute ale băncilor pentru următorii doi ani, care sa adaugă la plățile făcut deja pentru impozitul pe profit.
Dănescu arată că această taxă este mai mare decât cele plătite de alte sectoare, deși profitabilitatea băncilor este printre cele mai reduse dintre ramurile economice.
„Avem 24 de sectoare industriale, din perspectiva ANAF, și vedem că randamentele poziționează industria bancară pe locul 20 din 24 la return on equity. E o surpriză pentru foarte mulți! În ceea ce privește randamentul activelor, suntem pe ultimul loc”, spune Dănescu.
Randamentul mediu al firmelor românești este de 24,4%, în timp ce Randamentul mediu al băncilor este de 16,4%.
„Nu credeam că eu ca bancher o să devin mândru că profitabilitatea industriei bancare este pe ultimul loc. Asta spune totul despre anormalitate în care trăim!
Începutul carieri mele a fost ca trezorier. Pe vremea aceea, dacă spuneai că ai pierdere, erai terminat! Acum, politica ne obligă să fim mândri că avem pierdere sau că suntem pe ultimul loc”, adaugă președintele executiv al ARB.
CITEȘTE ȘI Vicepreședintele Bundesbank avertizează băncile, pe fondul insolvențelor în creștere ale companiilor„Aceasta a fost surpriza din perspectiva noastră, că s-a considerat că cea mai mare taxă pentru finanțarea deficitului trebuie luată de la bănci, care sunt pe ultimul loc ca profitabilitate”, mai spune Dănescu.
Profiturile cumulate de 2 miliarde de euro ale sectorului se împart la 33 de bănci, dar o firmă din energie a făcut mai mult în această perioadă, arată Dănescu. Mai mult, deși rentabilitatea băncilor românești este printre cele mai mari din Europa, Dănescu spune că calculul trebuie făcut pe o perioadă mai lungă, care să includă și pierderile din trecut – cum ar fi cea de 1,4 miliarde de euro din 2014. Astfel, într-un interval de 10 ani, băncile românești se plasează pe locul 14 în UE.
„Nu toate băncile au profit, apropo de taxă, care afectează foarte puternic niște bănci. La un profit mic, impactul este considerabil mai mare, și poate duce la probleme de stabilitate, dar nu vreau să intru aici în detalii”, adaugă Dănescu.
Președintele executiv al ARB mai spune că băncile sunt în situația în care atunci când discută despre problemele pe care le aduce legiuitorul în economie, ajung în cele din urmă să dea chiar în economie. Spre exemplu, arată Dănescu, băncile nu dorit să critice foarte mult în ultima perioadă pentru a nu afecta estimarea de rating pe care una dintre agențiile de rating o făcea la București.
CITEȘTE ȘI Radu Hanga a fost reales președinte al Bursei de Valori București„Suntem cumva cu mâna sucită la spate. Dacă vorbim despre ce se întâmplă, practic producem un rău clienților noștri. Asta este responsabilitatea pe care o decontăm de fiecare dată”
„Aceste discuții economice ar trebui făcute oficial, serios și când se stabilește ceva să rămână așa”, conchide Dănescu.