Președintele american Donald Trump a cerut în repetate rânduri măsuri pentru deprecierea dolarului, pentru susținerea exporturilor, dar politicile sale comerciale recente, inclusiv impunerea de tarife pentru unele produse importate din Turcia, au avut un efect contrar, transmite Reuters.
Dolarul a atins în această săptămână cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni față de un coș de valute, creștere favorizată de vânzările care au avut loc pe piețele emergente, provocate de temerile că problemele lirei turcești s-ar putea extinde, astfel că investitorii s-au orientat către plasamentele sigure în dolari americani, scrie News.ro
Pe 10 august, Trump a intensificat tensiunile cu Turcia legate de arestarea de către Turcia a pastorului american Andrew Brunson, sub acuzația de terorism, prin impunerea de tarife pentru importurile de metale. Măsura a dus la deprecierea lirei la un minim record față de dolar și la declinul altor monede emergente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dolarul american s-a apreciat în ultimele luni față de monedele importante, astfel încât indicele dolarului .DXY a urcat cu aproape 8% în ultimele patru luni. Miercuri, indicele a atins un nou maxim al ultimelor 13 luni.
”În multe privințe, unele dintre acțiunile sale au amplificat aversiunea față de risc, care în cele din urmă a contribuit la aprecierea dolarului pe termen scurt”, a declarat Charles Tomes, analist senior în domeniul investițiilor și trader la Manulife Asset Management în Boston.
Oliver Pursche, analist șef la Bruderman Brothers, în New York, a spus că aprecierea dolarului este provocată de politicile monetare divergente la nivel mondial, fiind aproape sigur că Rezerva Federală (Fed) va majora dobânzile în septembrie și încă o dată în decembrie, în timp ce alte bănci centrale mențin nivelul actual al dobânzilor.
Unii analiști au arătat că reducerea impozitelor adoptată anul trecut de Congres susține profitabilitatea companiilor și creșterea economică, iar acestea sporesc necesitatea majorării dobânzilor, ca urmare a estimărilor mai mari referitoare la deficitul bugetar..
Economia americană a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai mare creștere economică din ultimii aproape patru ani.
Totodată, tarifele impuse de administrația Trump importurilor unor produse din China, Europa, Mexic și Canada vor contribui la creșterea prețurilor, care va avea ca efect majorarea dobânzilor și aprecierea dolarului.