Platforma pentru tranzacționarea de criptomonede Coinbase și-a asigurat înregistrarea la autoritatea de reglementare a piețelor franceze, a confirmat un purtător de cuvânt al companiei, deschizând calea pentru ca firma să își extindă serviciile pe o altă piață europeană cheie, transmite CNBC.
Autoritatea de supraveghere AMF din Franța a dat Coinbase aprobarea de furnizorul de servicii de active virtuale (VASP), care este de fapt undă verde pentru companie pentru a opera servicii cu monede digitale în Franța, arată News.ro.
Înregistrarea VASP va permite Coinbase să ofere custodia activelor digitale, să cumpere sau să vândă active digitale în curs legal, să tranzacționeze active digitale cu alte active digitale și să opereze o platformă de tranzacționare a activelor digitale, a spus compania într-un comunicat.
Autoritățile de reglementare franceze, ca și altele din Europa, au încercat să ajungă din urmă noile tehnologii precum cripto și blockchain, cântîrind potențialul de îmbunătățire a sistemelor de plată și de tranzacționare și încercând totodată să se asigure că consumatorii sunt protejați.
Uniunea Europeană a lucrat pentru a introduce regulamentul privind Piețele în Crypto Assets (MiCA), care ar crea un cadru armonizat pentru ca firmele cripto să opereze într-un mod reglementat în bloc. În conformitate cu MiCA, în loc să fie nevoite să se asigure înregistrarea pe fiecare piață a UE, companiile cripto vor putea în cele din urmă să-și folosească licența VASP într-o țară și ”pașaportul” în alte țări pentru a-și oferi serviciile în întreaga UE.
Înregistrarea VASP reprezintă o mișcare majoră a Coinbase, cu sediul în SUA, pentru a se extindere în Europa, care vine într-un moment crucial, pe fondul unui mediu de reglementare mai incert în țara sa de origine.
Autoritățile de reglementare din SUA au luat măsuri dure împotriva companiilor cripto în ultima vreme.
CITEȘTE ȘI Bursele europene au închis în scădere, nereușind să profite de redresarea bursei de pe Wall StreetÎn noiembrie, Departamentul de Justiție al SUA a ajuns la o înțelegere cu gigantul criptografic Binance, în care compania a plătit mai mult de 4 miliarde de dolari, în timp ce CEO-ul său a demisionat, pledând vinovat pentru o acuzație de infracțiune, că nu a luat măsuri pentru a preveni spălarea banilor în firmă.
Între timp, Comisia pentru bursă și valori mobiliare a condus o campanie agresivă împotriva sectorului, vizând companiile cripto cu acțiuni stricte de aplicare a legii, inclusiv procese atât împotriva Coinbase, cât și împotriva rivalei Binance, care susțin că firmele sunt implicate în tranzacții ilegale cu valori mobiliare.