Ziua în care bursa a arătat că are mai multe „jucării”

Ziua în care bursa a arătat că are mai multe „jucării”

Sursa foto: Lestertairpolling / dreamstime.com

scris 29 oct 2020

Neobișnuit pentru bursa românească, în sesiunea de astăzi peste 13 acțiuni au depășit reperul unor schimburi de 1 milion de lei, lichiditatea fiind mai bine distribuită. Sporirea volumelor vine pe o piață în stres, în care indicii principali au pierdut peste 1 procent.

Cu raportări în creștere pentru infectări cu noul coronavirus și cu mai puțin de o săptămână până la votul pentru alegerile prezidențiale americane, piețele financiare internaționale au dat semne de neliniște, iar turbulențele a adus indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange la cea mai scăzută valoare a ultimelor aproape 3 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Este și contextul reactivării investitorilor pe bursa românească, unde ieșirea din „adormire” s-a realizat chiar înainte de sezonul publicării rezultatelor trimestriale ale companiilor listate, care, de regulă, este precedat de o perioadă de prudență. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 51,92 milioane lei (10,65 milioane euro), mai mult decât dublu față de cel din multe ședințe ale precedentelor săptămâni, dar, remarcabil, lichiditatea a fost mai uniform repartizată.

Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile, vine cu obligațiuni la bursă CITEȘTE ȘI Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile, vine cu obligațiuni la bursă

Astfel, nu mai puțin de 11 acțiuni au avut tranzacții mai mari de 1 milion de lei, în timp ce pe segmentul deal s-au consumat 2 transferuri speciale mai mari, respectiv unul de 6,55 milioane lei pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) și unul de 4,35 milioane lei pe titlurile Digi Communcations (DIGI).

Activitatea în urcare este în primul rând efectul unei presiuni sporite la vânzare. Aceasta a afectat inclusiv titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au corectat agresiv, cu 1,91%, până la prețul de 1,2850 lei/acțiune, pe cele mai mari schimburi ale zilei, de 7,54 milioane lei, după ce în precedentele sesiuni acestea au urcat în contextul anunțului emitentului că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o documentație pentru realizarea unei oferte publice de răscumpărare care vizează achiziția unui pachet de până la 165,00 milioane acțiuni, reprezentând 2,28% din capitalul social.

Bittnet Systems aduce la bursă acțiuni preferențiale. Compania cheamă acționarii să valideze investițiile recente, inclusiv un plasament în noul nume al pieței de capital, Safetech CITEȘTE ȘI Bittnet Systems aduce la bursă acțiuni preferențiale. Compania cheamă acționarii să valideze investițiile recente, inclusiv un plasament în noul nume al pieței de capital, Safetech

Tot pe segmentul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 0,93%, până la prețul de 1,9080 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,78 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), suferit un declin încă și mai accentuat, de 2,20%, până la prețul de 11,54 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,45 milioane lei.

Sunt deprecierile care au dat ton întregii piețe: -1,24% pentru indicele compozit BET Plus, -1,57%, pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 38.886,29 puncte, -0,97% pentru indicele energetic BET-NG și -1,30% pentru indicele reprezentativ BET, care s-a stabilizat la nivelul de 8.555,65 puncte. Este cea mai coborâtă valoare din luna august până în prezent, atinsă pe o tendință descendentă pe termen scurt destul de pronunțată, anticipată de Profit.ro încă de luni, pe baza unor argumente de ordin tehnic.

Ziua în care bursa a arătat că are mai multe „jucării”

La accelerarea impulsului negativ al pieței a contribuit decisiv corecția de 2,64%, până la prețul de 0,3135 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,78 milioane lei, a titlurilor OMV Petrom (SNP). Este șocul care a survenit după ce compania petrolieră a raportat o pierdere netă de 41 milioane de lei pe trimestrul al 3-lea, cea de-a patra de la privatizare. Cu toate acestea, pe primele 9 luni, profitul net al companiei este în continuare pozitiv, chiar dacă se situează cu 70% sub cel din perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a pierderii de peste un miliard de lei înregistrată în segmentul Upstream.

Tot pe segmentul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 0,75%, până la prețul de 26,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,08 milioane lei, titlurile Transgaz (TGN) au staționat la prețul de 285,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,87 milioane lei și titlurile Electrica (EL) s-au închis pe nivelul de referință, de 11,30 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,41 milioane lei.

Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit pe 4 emitenți, respectiv Erste Group (EBS), SIF Muntenia (SIF4), MedLife (M) și TeraPlast Bistrița (TRP). Ultimele au câștigat 1,20%, până la prețul de 0,4210 lei/acțiune, după ce au fost sub presiune la vânzare deși compania a anunțat distribuirea unui dividend cu randament net de aproape 6% și a raportat la 9 luni un profit net de 60,28 milioane lei, în creștere cu 78,61%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica