Zi de corecții la BVB antrenate de oferta publică accelerată de la OMV Petrom. Tranzacții de tip deal pe segmentul SIF

Zi de corecții la BVB antrenate de oferta publică accelerată de la OMV Petrom. Tranzacții de tip deal pe segmentul SIF
scris 16 sep 2020

Indicele BET de la BVB a pierdut 1,80% după avansul consistent din ultimele sesiuni. Declinul a fost precipitat de un șoc negativ de aproape 6% pe acțiunile OMV Petrom unde piața mzează pe un discount consistent al ofertei derulate de Fondul Proprietatea pentru aproape 2,50% din titluri, dar și de corecția semnificativă a acțiunilor Băncii Transilvania.

Tendința de apreciere accelerată de la începutul acestei luni a fost puternic amendată în sesiunea de astăzi în contextul în care Fondul Proprietatea (FP) a anunțat că inițiază imediat un plasament privat accelerat pentru maximum 1,40 miliarde acțiuni OMV Petrom (SNP) reprezentând 2,47% din capitalul social al emitentului. Cum istoricul operațiunilor de acest tip arată că ele s-au desfășurat cu discount, titlurile celei mai mari companii petroliere românești s-au corectat brutal, cu 5,93%, în piața reglementată, unde au închis la prețul de 0,3490 lei/acțiune o ședință în care au cumulat schimburi de 6,69 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Zi de corecții la BVB antrenate de oferta publică accelerată de la OMV Petrom. Tranzacții de tip deal pe segmentul SIF

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Prin contagiune, titlurile Băncii Transilvania (TLV), protagonistele unor creșteri robuste în prefigurarea încasării unor dividende cu data de înregistrare pe 1 octombrie, au suferit un recul de 1,58%, până la prețul de 2,4950 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 16,87 milioane lei. Fenomenul care a mai apărut în cazul unor oferte de acest tip este că investitorii aleg să marcheze profituri pe acțiunile care au crescut pentru a avea disponibilități bănești pe care să le folosească în vânzarea cu discount a Fondului Proprietatea.

EXCLUSIV Producătorul local de telefoane iHunt vrea să emită obligațiuni pentru finanțarea creșterii producției și a extinderii pe piețele din Ungaria și Bulgaria CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul local de telefoane iHunt vrea să emită obligațiuni pentru finanțarea creșterii producției și a extinderii pe piețele din Ungaria și Bulgaria

Nici ofertantul nu a fost ocolit de vânzări. Titlurile Fondului s-au retras cu 1,15%, până la prețul de 1,2900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,67 milioane lei. Sunt mișcările care au tras în jos întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 1,74%, indicele financiar BET-FI a aluncat cu 0,19% sub referință, la nivelul de 42.923,70 puncte și indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,80%, până la nivelul de 9.232,90 puncte. Din punct de vedere tehnic, sesiunea nu are nicio semnificația, impulsul fiind o simplă corecție după un parcurs ascendent puternic pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care desemnează tendința pe termen scurt (momentum).

Zi de corecții la BVB antrenate de oferta publică accelerată de la OMV Petrom. Tranzacții de tip deal pe segmentul SIF

Impulsul negativ este o poveste strict a pieței românești pentru că în general ziua a fost caracterizată de fluctuații sub media perioadei pe piețele externe de acțiuni și Europa a fost dominată de indecizie: +0,20% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,44% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,13% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,29% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,30% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,53% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB au surmontat tendința de vânzare titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au câștigat 0,15%, până la prețul de 12,94 lei/acțiune, pe o activitate de 2,88 milioane lei. Tot în piața reglementată, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,47%, până la prețul de 17,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 904.000 de lei, supraperformând indicelui energetic BET-NG care a scăzut cu 2,43%.

Cu puțin peste un sfert din rulajul de 45,18 milioane lei (9,30 milioane euro) a fost reprezentat de tranzacții speciale în piața deal. Astfel, transferurile pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au ridicat la 7,11 milioane lei și cele pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) la 4,41 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
sif oltenia
sif banat crisana