Bursa consemnează a 2-a zi de retragere după atingerea unor noi maxime istorice, în contexul unei săptămâni caracterizată de lichiditate slabă.
Ședința de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost deschisă de un eveniment oficial de listare a unui nou emitent pe piața AeRO. Titlurile producătorului de vinuri ecologice Vifrana (BIOW) au intrat la tranzacționare la un preț de închidere de 0,5000 lei/acțiune care conferă societății o capitalizare bursieră de 25,11 milioane lei (5,10 milioane euro). Shimburile s-au situat la 2,28 milioane lei pe un segment al pieței care a ajuns să reprezinte 10% din activitatea de la BVB, conform lui Radu Hanga, președinte al operatorului de piață.
Interesul arătat de investitori pentru noua companie iese în evidență și dacă avem în vedere că acțiunea-fanion a bursei românești, cea a Băncii Transilvania (TLV), abia a adunat transferuri de 3,26 milioane lei într-o sesiune în care cotația s-a corectat cu 0,19%, până la prețul de 2,6050 lei/acțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rulajul pieței de acțiuni a fost, de altfel, de numai 38,44 milioane lei (7,80 milioane euro) într-o notă a întregii săptămâni de lichiditate slabă. Excepție, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au cumulat tranzacții de 9,24 milioane lei, tendința acestoera fiind de depreciere, -0,66%, până la prețul de 1,8040 lei/acțiune.
Este o mișcare care a influențat parcursul întregii piețe: -0,17% pentru indicele compozit BET Plus, -0,20% pentru indicele financiar BET-FI care au închis la nivelul de 49.656,35 puncte, -0,08% pentru indicele energetic BET-NG și -0,19% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 11.593,49 puncte împunge media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care a susținut tendința pe termen scurt din săptămânile precedente, așa cum se vede pe graficul atașat.
Pe segmentul fondurilor închise a fost efectuat și singurul transfer special din piața deal, cu titlurile Evergent Investment (EVER), valoarea acestuia ridicându-se la 4,18 milioane lei. Aproape de acest reper, respectiv volume echivalente cu 4,26 milioane lei, au adunat titlurile OMV Petrom (SNP) care s-au retras cu 0,23%, până la prețul de 0,4370 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Daniel Dines, CEO UiPath, unicornul românesc proaspăt lansat la bursa din New York, discută o tranzacție prin care să cumpere, înaintea listării, un pachet minoritar din acțiunile companiei One United PropertiesReperul unei activități de 1 milion de lei a mai fost depășit pe 4 emitenți care au publicat raportările financiare trimestriale. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 33,00 lei/acțiune, în contextul în care și-a redus cu o cincime profitul net în pofida unui volum de gaze vândute în creștere cu 14%.
La același capitol energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 0,18%, până la prețul de 28,45 lei/acțiune, operatorul centralei de la Ceravodă majorându-și cu 9% profitul și compensând un declin al producției cu dispariția livrărilor pe piața reglementată și scumpirea energiei pe piața spot. Titlurile Electrica (EL) au coborât cu 0,45%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune, după ce societatea a raportat o scădere de 28% a profitului net la T1 din cauya scumpirilor energiei angro.
Titlurile Alro Slatina (ALR) au suferit un recul de 6,40%, până la prețul de 3,0700 lei/acțiune, după ce producătorul de aluminiu a raportat o pierdere de 61,86 milioane lei la T1, surprinzând investitorii după performanța din a 2-a parte a anului trecut care i-a adus un rezultat net de 328 milioane lei pentru 2020.