Indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut 2 treimi de procent, într-o zi cu scăderi de 3-4% pe acțiunile bancare. Declinul pe acest sector a fost precipitat de anunțul Consiliului Concurenței privind declanșarea unei anchete privind manipularea indicelui de dobândă ROBOR. Cu excepția activității de tranzacționare pe acțiunile instituțiilor de credit, volumele au fost foarte slabe, mai mici de 5 milioane de euro.
Săptămâna de tranzacționare a debutat cu un sentiment de aversiune la risc în piețele financiare internaționale, iar în acest context și bursa românească a avut o zi „roșie”, în care deprecierile acțiunilor europene au potențat climatul negativ care a pus stăpânire pe jucătorii de la BVB încă de la stârșitul anului trecut, când Guvernul a promovat o ordonanță de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.
Șocul s-a resimțit la București în principal pe 2 direcții: contracția drastică a volumelor și scăderi consistente pe acțiunile bancare. Astfel, rulajul de 21,38 milioane lei (4,49 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai mici de la începutul anului. Într-o zi fără transferuri speciale în piața deal, nu mai puțin de 64,74% din această activitate de tranzacționare a fost asigurată de acțiunile bancare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ordine de vânzare s-au precipitat după ce Consiliul Concurenței a anunțat că a început o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, o reacție rapidă la solicitarea publică a consilierului economic al prim-ministrului, Darius Vâlcov.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 4,12%, până la un nou minim la închidere al ultimilor 2 ani și jumătate de 1,6300 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,85 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 2,91%, până la prețul de 10,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,98 milioane lei.
Scăderile acțiunilor bancare, de anvergura celor de când fostul premier Mihai Tudose compara bancherii cu banditul Terente
Este o aversiune față de bănci transmisă chiar de la nivel guvernamental. Vâlcov, cel despre care se spune că este cel care veghează la implementarea programului de guvernare al actualei puteri, a afirmat că își încasează salariul de la guvern în bani gheață. Nu are conturi și nici card. ”Sunt atât de mulți oameni care au bani în cont și au rămas fără iei, pentru că i-au mâncat comisioanele, nu altcineva, să nu credeți că au dispărut...”, a declarat Vâlcov.
Nu a fost neapărat o ședință negativă. Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 1,82 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au avansat cu 0,38%, până la nivelul de 26,10 lei/acțiune, reper care oricum este cu 34,75% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei de Valori București în mai 2017.
De asemenea, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 1,88%, până la prețul de 0,8150 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,58%, trăgând în sus și indicele financiar BET-FI pentru o apreciere de 0,43%, până la nivelul de 33.423,85 de puncte. Prin contrast, indicele energetic BET-N a suferit un declin într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a trecut pentru prima dată în ultimele 2 săptămâni sub reperul de 60,00 dolari/baril.
În medie, piața a pierdut 0,67%, dacă avem în vedere măsurătorile pe indicele BET Plus, în timp ce indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,68%, până la nivelul de 7.005,26 de puncte. Din punct de vedere tehnic, cotația este pe o traiectorie descendentă și pare a fi înscrisă pe un parcurs pentru retestarea unui prag de suport conturat în zona de 6.930 de puncte unde s-a oprit atât picajul din decembrie, cât și valul de vânzări din prima jumătate a acestei luni.
Impulsul pentru BVB a fost, de asemenea, negativ, și dinspre piețele de acțiuni europene. Cu excepția indicilor BUX de la Budapesta și PX de la Praga ce au urcat cu 0,95% și, respectiv 0,20%, ceialalți indici la nivel contiental au avut închideri sub referințele de vineri: -0,82% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,91% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,76% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,63% pentru indicele DAX de la Frankfurt și -1,17% pentru indicele WIG de la Varșovia.