După câteva sesiuni cu lichiditate foarte bună, susținută în principal de acțiunile Hidroelectrica, activitatea de tranzacționare de ple bursa românească s-a redus masiv și niciun emitent nu a depășit reperul unor schimburi în echivalent 2 milioane euro.
Ziua de tranzacționare pe bursele lumii a fost în nota evidentă încă de la începutul acestei săptămâni, a unor mișcări contradictorii. Investitorii au ales să nu ia poziții decisive până la decizia de politică monetară a Rezervei Federale Americane și a conferinței de presă a președintelui Jerome Powell, programate către finalul orarului de tranzacționare de la New York Stock Exchange.
Jucătorii de la BVB au avut același comportament și aceasta s-a văzut în subțierea drastică a volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 28,07 milioane lei (5,64 milioane euro), cu titlurile Hidroelectrica (H2O) în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 7,94 milioane lei într-o ședință înm care cotația a urcat cu 1,55%, până la prețul de 124,80 lei/acțiune.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”Acestea au fost urmate, cu transferuri de 3,95 milioane lei, de titlurile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 0,87%, până la prețul de 0,5800 lei/acțiune și de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 1,14%, până la prețul de 24,86 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,47 milioane lei.
Sunt mișcări care au avut forța de a imprima impuls pozitiv întregii piețe, așa cum se vede pe tabloul indicilor: +0,77% pentru indicele compozit BET-XT, +0,25% pentru indicele financiar BET-FI care s-a stabilizat la nivelul de 58.233,26 de puncte, +0,89% pentru indicele energetic BET-NG și +0,88% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 15.512,12 puncte, are cale liberă din punct de vedere tehnic pentru atacarea maximeloir istorice atinse la jumătatea acestei luni.
Reperul unor volume echivalente de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Electrica (EL), ce au staționat la prețul de 11,40 lei/acțiune, de titlurile Romgaz (SNG), care au câștigat 0,39%, până la prețul de 51,20 lei/acțiune și de titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au crescut cu 1,02%, până la prețul de 49,30 lei/acțiune.