Pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 11 iulie, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica și conducerea executivă a societății propun să nu fie distribuit un dividend special din rezervele constituite din profitul reportat în anii anteriori. Necesarul de investiții, pierderea dobânzilor pentru depozitele la termen și decapitalizarea companiei sunt argumentele pentru care producătorul de energie nucleară trimite recomandare nefavorabilă pentru propunerea Ministerului Energiei.
Viziune divergentă între Guvernul României, care urmărește să obțină cash de la societățile din portofoliu, și conducerea uneia dintre companiile din portofoliul Ministerului Energiei. Consiliului de Administrație și executivul Nuclearelectrica (SNN) a publicat astăzi, pe portalul Bursei de Valori București, un punct de vedere nefavorabil față de solicitarea acționarului majoritar privind distribuirea unui dividend suplimentar în baza Ordonanței de Urgență nr. 29/2017 privind posibilitatea repartizării de câștiguri din rezervele constituite din rezultatul reportat în cazul societăților de stat.
„Consiliul de Administratie și conducerea executivă ale SNN propun să nu se distribuie dividende suplimentare din rezerve și din rezultatul reportat, sumele disponibile fiind necesare proiectelor de investiții pe termen mediu și lung”, spune documentul citat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Punctul de vedere este în linie cu primul răspuns al companiei formulat la jumătatea lunii aprilie față de această posibilitate, când Nuclearelectrica a afirmat că are un necesar de investiții de 1,7 miliarde lei până în 2019 și a dat răspuns nefavorabil propunerii formulate de Fondul Proprietatea (FP), acționar minoritar al companiei, pentru distribuirea unui dividend special de 1,5 lei/acțiune, ceea ce ar fi însemnat redirecționarea unei sume de 452,27 milioane de lei din rezerve către acționari.
În răspunsul formulat astăzi, conducerile administrativă și executivă ale Nuclearelectrica menționează ca motive pentru a respinge solicitarea Ministerului Energiei, acționar cu o participație de 82,49%, perspectiva pierderii dobânzilor aferente depozitelor bancare desființate înainte de termen, scăderea capacității de rambursare a împrumuturilor scadente, dar și faptul că „decapitalizarea societății prin distribuirea de rezerve” poate afecta proiectele strategice ale acesteia.
Acțiunile Nuclearelectrica se tranzacționau la ora 13:30 la prețul de 6,83 lei/acțiune, cu 1,79% peste referința sesiunii precedente, pe volume echivalente cu aproape 1 milion de lei, potrivit platformei de tranzacționare a IFB Finwest, însă după știre tendința a fost de declin, în condițiile în care la debutul sesiunii de tranzacționare de la Bursa de Valori București atinseseră și un maxim intraday de 7,00 lei/acțiune. La prețul închiderii de ieri de 6,71 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a companiei este de 2,03 miliarde lei (445,05 milioane euro). Este o creștere a valorii de piață de aproape 40% de la începutul anului, aprecierea cotației bursiere față de ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 4,8050 lei/acțiune fiind catalizată tocmai de perspectiva dividendelor generoase. Dividendul brut distribuit în contul câștigului net obținut anul trecut este de 0,33 lei/acțiune, sumele urmând să plece către acționari începând cu 28 iunie. Data de înregistrare este ziua de astăzi, 9 iunie.