Asher Edelman, investitorul „vultur” de pe Wall Street, spune că, din maniera de tranzacționare, șocul bursier de la jumătatea săptămânii trecute a fost oprit de un grup de intervenție rapidă al statului federal american, pentru a împiedica panica. El spune că banii federali intră la cumpărare pentru a stăvili căderea cotațiilor atunci când sunt pusee de vânzare. „Mă întreb dacă piața nu este manipulată.”
A inspirat parțial crearea personajului Gordon Gekko, traderul lipsit de scrupule interpretat de Michael Douglas în filmul lui Oliver Stone „Wall Street” din anul 1987. Acum, Asher Edelman nu mai tranzacționează, dar urmărește cu atenție piața pe care a acumulat o experiență de peste 40 de ani. Invitat la CNBC, el a lansat un scenariu uluitor: scăderile bursei de la New York de la jumătatea săptămânii trecute au fost oprite de intervenția unor mari bănci cu bani federali.
Reprezentanții statului american vizează singularizarea căderilor din piață, spune Edelman care amintește că încă din anul 1988 a fost înființată de către peședintele Ronald Reagan o entitate de intervenție pentru protecția contra picajelor din piață, așa-numita Plunge Protection Team. Grupul de criză a fost creat după șocul bursier din 19 octombrie 1987, așa-numita „Lune Neagră”, când indicele Dow Jones Average Industrial al căzut cu 22,6%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Plunge Protection Team raportează direct numai președintelui SUA și este compusă din secretarul Trezoreriei, președintele Rezervei Federale Americane și șefii supraveghetorilor pieței de acțiuni și cea a derivatelor. Lucrează, de obicei, prin intermediul marilor bănci de pe Wall Street, JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs și au intervenit chiar și în cele mai grele zile ale crizei financiare din anii 2008-2009.
„Mă întreb dacă piața nu este manipulată”, a declarat Edelman în intervenția sa televizată. El spune că nu crede că entitatea susține raliurile de cumpărare pentru a îminge piața în sus, dar izolează valurile de vânzări pentru ca piața să nu ajungă mai jos.
„Administrarea robinetului reflectă preocuparea ca totul să fie ținut calm și să arate bine. Nu cred că asta vine de nicăieri. Nu poți, însă, angaja Goldman Sachs să facă asta. Ai nevoie de banii contribuabililor”, a conchis Edelman.