Scrisoarea neangajantă a fondului de 1 miliard de dolari Amerocap, care îi are printre semnatari inclusiv pe un fost oficial al Administrației George W. Bush, analizată de Profit.ro, menționează interesul pentru investiția în companie. Americanii au planuri pentru modernizarea activelor și creșterea capacităților de stocare. Dobândirea poziției majoritare pe bursă după achiziția unui pachet minoritar urmată de o majorare de capital este doar una dintre opțiuni. Tranzacția ar urma să fie realizată cu o primă semnificativă peste capitalizarea bursieră a ultimilor ani, iar investitorii de pe bursă și statul român ar rămâne pe mai departe bine-veniți în acționariat.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Acțiunile Oil Terminal (OIL) au explodat la bursă cu peste 50% în doar 3 zile de tranzacționare, pe fondul informației că fondurile de investiții Amerocap, cu plasamente de 1 miliard de dolari în sectorul energetic și industria de apărare la nivel mondial, au manifestat interesul pentru investiția în companie.
Așteptările ridicate ale pieței sunt confirmate de conținutul scrisorii cu indicații neangajante ale investitorilor americani, analizată de Profit.ro și care îl are pe unul dintre semnatari chiar pe Spencer Abraham, fost secretar al Departamentului pentru Energie al SUA în perioada 2001-2005. Conform documentului, Amerocap și un vehicul atașat, Global Petrol Storage, sunt interesate de atingerea poziției de acționar majoritar la compania care operează terminalul petrolier din Portul Constanța.
CITEȘTE ȘI În pofida nemulțumirilor publice pentru Legea offshore, OMV Petrom investește 30 de milioane de euro în forarea a 2 noi sonde în Marea NeagrăAmericanii vizează modernizarea și îmbunătățirea activelor Oil Terminal, având ca scop creșterea veniturilor, reducerea costurilor și aducerea operării la cele mai înalte standarde de calitate și eficiență. Pentru aceasta, Amerocap și Global Petrol Storage sunt gata să pună la bătaie 100 milioane dolari din fondurile proprii pentru orice nou proiect.
În vederea materliazării unui interes de 3 ani și adus la cunoștința Consiliului de Administrație al Oil Terminal încă din luna octombrie a anului trecut, americanii solicită începerea unui proces de due dilligence și audit extins fără a se limita la aspectele tehnice și financiare ale companiei și activelor acesteia.
Cum ar putea să arate tranzacția
Oil Terminal și Global Petrol Storage ar trebui să agreeze asupra unui plan de afaceri referitor la aceste active și cu privire la scopul tranzacției vizate. Aceasta ar putea fi realizată după 3 modele, opțiunile fiind avansate de americani în scrisoarea către Consiliul de Administrație al Oil Terminal, companie controlată în proporție de 59,62% de statul român prin Ministerul Energiei.
Prima dintre ele vizează o identificare a activelor care ar urma să facă obiectul investițiilor și dezvoltărilor și mutarea acestora pe un vehicul financiar separat cu destinație precisă (SPV), iar Global Petrol Storage să contribuie cu fonduri la capitalul social al acestei entități.
Celelalte 2 opțiuni vizează achiziția din piață de către americani a unei participații minoritare, urmată de majorări de capital social fie pre-agreate, fie într-o secvență care rămâne la latitudinea cumpărătorului. În toate cele 3 cazuri, tranzacția ar urma să fie realizată cu o primă semnificativă peste capitalizarea bursieră a Oil Terminal din momentul remiterii scrisorii.
CITEȘTE ȘI VIDEO OMV Petrom sponsorizează cu 4 milioane de euro un program de eficientizare energetică, lansat de EPG, în parteneriat cu ANRE și Universitatea PolitehnicăVarianta vehiculului financiar separat și cea a achiziției pachetului minoritar, urmată de o majorare de capital cu caracteristici convenite anterior, favorizează menținerea unui pachet de acțiuni consistent pentru statul român, care ar urma să încaseze dividende și să beneficieze de creșterea valorii companiei urmare a noilor investiții, în timp ce ultima variantă oferă posibilitatea unei monetizări în avans a deținerilor de către acționarii existenți.
Ofertă publică. Cine nu vinde, rămâne binevenit la masa bucatelor
O ofertă publică va fi realizată la același preț către toți acționarii, însă aceștia pot să decidă să rămână acționari minoritari pe mai departe, fie că este vorba de investitorii de portofoliu de pe bursă, fie că este vorba de statul român. Societățile care au intenția de a cumpăra se arată interesați în scerisoare „să dezvolte un parteneriat pe termen lung cu acționarii existenți spre interesul companiei”.
Americanii sunt interesați de modernizarea activelor existente, creșterea capacităților de stocare, sporirea siguranței de operare, soluționarea problemelor istorice de mediu, prestarea de noi servicii pentru abordarea de noi segmente de piață, creșterea sustenabilității locurilor de muncă și pregătirea personalului.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul reglementat al gazelor scade cu peste 5% de la 1 iulieDemersurile ulterioare ar presupune semnarea unui memorandum, executarea procesului de due dilligence și audit, aprobarea planului de afaceri și evaluarea acestuia și negocierea acordurilor de investiții angajante.
Amerocap este un investitor de private equity care vizează dispersarea riscurilor prin multiple plasamente în sectorul de energie și industria de apărare și are plasamente de peste 1 miliard de dolari. Fondurile Amerocap au echipe de investiții la New York, Washington, Londra, București și Cali, al 3-lea oraș al Columbiei, potrivit portalului companiei.
La prețul de 0,2380 lei/acțiune, unde acțiunile Oil Teminal au rămas fără ofertă, capitalizarea de piață a companiei s-ar ridica la 138,62 milioane lei (33,03 milioane dolari).