Expunerea populației pe împrumuturi acordate statului se situează acum la 40 de miliarde de lei, în creștere de la circa 30 de miliarde de lei anul trecut, a anunțat directorul general al Trezoreriei din cadrul Ministerul Finanțelor, Ștefan Nanu, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Potrivit acestuia împrumuturile atrase de la populație în acest an pot ajunge "foarte ușor" la 25-26 miliarde lei.
Conferința este organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
În 2024, Ministerul Finanțelor a emis deja titluri de stat pentru populație de aproximativ 12 miliarde de lei.
"Anul ăsta noi am emis titluri de stat pentru populație undeva la 12 miliarde de lei și credem că până la sfârșitul anului 25-26 miliarde lei este foarte ușor de realizat. Mai ales că sunt foarte multe maturități. Din ce observăm, lumea se reinvestește. Aproape la orice emisiune care scadențează, e aproape în întregime reinvestită și mai vin și bani în plus. Tot timpul, emisiunea netă crește, pentru că acesta este un indicator foarte important, emisiunea netă. Anul trecut, expunerea populației pe stat ea undeva la 30 de miliarde, acum este la 40 de miliarde. Deci, expunerea populației pe aceste instrumente crește", a declarat Ștefan Nanu, director general Trezoreria Statului, Ministerul Finanțelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statul se împrumută de la populație prin două programe, Fidelis și Tezaur. Fidelis presupune vânzarea de titluri listate la Bursa de Valori București, în timp ce prin programul Tezaur, statul vinde titluri de stat în lei prin intermediul Trezoreriilor statului și prin sediile Poștei Române, precum și printr-un sistem mai complicat de subscriere online.
Guvernul a împrumutat deja în acest an 120 de miliarde de lei
Guvernul s-a împrumutat masiv în luna mai, cu câteva zeci de miliarde de lei, astfel că a ajuns ca, după doar cinci luni încheiate din acest an, să aibă deja contractate împrumuturi reprezentând 66% din cât a planificat pentru întreg anul. Potrivit calculelor Profit.ro, luna mai, cu împrumuturi de 28,7 miliarde de lei, s-a situat foarte aproape de recordul lunar de 32,4 miliarde de lei stabilit în ianuarie anul acesta și urcă totalul perioadei ianuarie-mai la 119,39 miliarde lei.
Ministerul Finanțelor, responsabil de contractarea împrumuturilor pentru Guvern, se împrumută într-un ritm alert și pentru că trebuie să plătească în acest an 94,4 miliarde lei în contul datoriilor vechi care ajung la scadență în acest an și să asigure fonduri și pentru acoperirea găurii din buget, deficitul, estimat încă la 5% din PIB, 87 miliarde lei. Pentru 2024, necesarul brut de finanțare (deficit + rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei. Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar însemna automat și un necesar de împrumut mai mare de 181 miliarde lei.
Anul acesta, Ministerul Finanțelor a împrumutat 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie, 12,93 miliarde lei în aprilie și 28,7 miliarde de lei în mai. Statul se împrumută constant de la bănci și alți investitori mari de pe piața internă, de la populație prin programele Tezaur și Fidelis, de la instituții internaționale (cum sunt Banca Mondială sau BERD), ocazional prin PNRR (când Comisia Europeană mai aprobă cereri de plată în cadrul PNRR), dar și de câteva ori pe an prin emisiuni de eurobonduri pe piața externă (sume mari, de ordinul miliardelor de euro sau dolari).
Necesar brut de finanțare de 181 miliarde lei pentru 2024
În 2024 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 181 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar necesarului brut de finantare, de aproximativ 181 miliarde lei, cu 10,8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2023 (203 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5% din PIB (aproximativ 86,6 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2024, în sumă de 94,4 miliarde lei.