Într-o zi în care acțiunile bancare au cedat prim-planul în activități de tranzacționare din piața reglementată, iar indicii principali au avut deviații minore față de nivelurile de referință, atenția investitorilor a fost captată de schimburi cu acțiuni SIF Banat Crișana și transferuri speciale în piața deal.
Bursa românească a ajuns într-un punct de indecizie. Fără o direcție clară dinspre piețele externe, cu lucruri rămase nelămurite privind aplicarea așa-numitei „taxe pe lăcomie” și cu un calendar al convocatoarelor AGA și propunerilor de dividende neconsumat, investitorii nu și-au asumat decizia de a mișca decisiv piața. Rezultatul a fost astăzi o sesiune cu oscilații neglijabile la nivelul indicilor și în care schimburile au fost mici în piața reglementată pe acțiunile bancare, cele care tradițional dau tonul pieței.
Nu înseamnă, însă, că ședința a fost anostă. Investitorii și-au făcut de lucru, iar rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai ridicate ale perioadei, de 77,00 milioane lei (16,16 milioane euro), în contextul și a unei activități intensificate pe segmentul deal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Interesul a fost sporit pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), care s-au plasat pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi de 25,41 milioane lei. Cotația a coborât cu 1,33%, până la prețul de 2,2200 lei/acțiune care situează capitalizarea bursieră a societății la 1,15 miliarde lei (240,97 milioane euro). Președintele SIF Banat Crișana Bogdan Drăgoi figurează pe ordinea de zi a convocatorului publicat astăzi de BRD Groupe Société Générale (BRD) pentru ocuparea unei poziții în Consiliul de Administrație al instituției de credit.
Într-o zi în care, împreună cu SIF Muntenia (SIF4), societatea a solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinare la SIF Oltenia (SIF5), declinul titlurilor cu simbolul SIF1 a fost în măsură să tragă în jos indicele financiar BET-FI. Acesta a subperformat pieței, cu o închidere cu 0,42% sub referință, la valoarea de 35.636,34 puncte într-o zi în care și cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,56% la nivelul capitalizării bursiere, prețul titlurilor sale stabilizându-se la 0,8830 lei/acțiune, într-o sesiune cu transferuri cumulate de 1,01 milioane lei.
CITEȘTE ȘI O operațiune de răscumpărare inedită are votul acționarilor SIF Transilvania pentru a fi realizată în premieră pe piața de capital. Și o întrebare - "Cine e ASF?"Piața în ansamblul ei a părut nemișcată. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,02%, iar aprecierea indicelui reprezentativ BET a fost, de asemenea, marginală, +0,01%, pentru o închidere la nivelul de 7.858,18 puncte. Tabloul tehnic este, opractic, similar celui de ieri, cu un impuls corectiv al raliului din minime înceut în februarie care a intrat într-un nor de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, indicate pe graficul atașat.
Neclintirea pieței este și rezultatul evoluțiilor neconcludente ale titlurilor care de obicei îi dau direcția. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,48%, până la prețul de 12,56 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,54 milioane lei, într-o zi în care Consiliul de Administrație a avansat oficial acționarilor propunerea pentru un dividend brut de 1,64 lei/acțiune, al cărui randament net este la nivelul închiderii de astăzi de 12,40%, de aproximativ 12 ori mai mare decât câștigul oferit clienților care-și constituie depozite la bancă.
Pe contrasens, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,49%, până la prețul de 2,0400 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al pieței regular, de 3,74 milioane lei. Mai important, pe acest emitent în piața deal s-a efectuat o tranzacție specială cu 7,00 milioane acțiuni, valoarea schimbului ridicându-se la 14,38 milioane lei.
CITEȘTE ȘI IAR Brașov, profit net mai mareEste doar unul dintre transferurile de tip deal. Acestea au avut astăzi o valoare agregată de 34,82 milioane lei, dacă adăugăm și celelalte tranzacții: 13,05 milioane lei pe SIF Moldova (SIF2), 4,64 miliaone lei pe Romgaz Mediaș (SNG) și 2,75 milioane lei pe OMV Petrom (SNP).
În piața reglementată, titlurile celei mai importante companii petroliere românești au urcat cu 2,01%, până la prețul de 0,3560 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 753.000 de lei într-o zi în care franțuzoaica Christina Verchere a fost reconfirmată CEO al companiei, poziție în care anul trecut a înlocuit-o pe Mariana Gheorghe. OMV Petrom a propus acționarilor un dividend brut de 0,0270 lei/acțiune, al cărui randament net la ultima cotație de la BVB este de 7,21%.
Saltul de final al titlurilor companiei petroliere alimentat de propunerea de repartizare de cash către acționari a determinat și o închidere “pe verde” a indicelui setorului energetic BET-NG, cu un avans de 0,07%. Impulsul a fost favorizat și de contextual unei piețe favorabile a petrolului la nivel mondial. Astăzi, în prima parte a sesiunii londoneze, țițeiul de tip Brent a atins zona de 68 dolari/baril, un maxim al ultimelor 4 luni.
Și în piețele bursiere europene, investitorii au tins să treacă peste disconfortul adus de votul din Parlamentul britanic privind Brexit și aprecierile au fost pe linie la nivelul indicilor continentali și regionali: +0,56% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,37% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,82% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,13% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,09% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,64% pentru indicele PX de la Praga.
La BVB, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,22 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 1,13%, până la prețul de 30,55 milioane lei.