Omul de afaceri El Lakis Najib, apropiat de fostul șef al SIF Banat Crișana (SIF1) Dragoș Bîlteanu, a renunțat de mandatele de administrator deținute la companiile Biofarm București și Vrancart Adjud din portofoliile SIF-ului. Libanezul are o condamnare la fond inclusiv pentru manipularea pieței de capital.
Plecare din Consiliile de Administrație ale 2 societăți listate la cota Bursei de Valori București. Libanezul El Lakis Najib, cu afaceri de peste un sfert de veac în România, a luat decizia, invocând motive de ordin personal, de a renunța la mandatele de administrator în firmele Biofarm București (BIO) și Vrancart Adjud (VNC). Demisia survine în contextul unei condamnări de 3 ani cu acord de recunoaștere pentru un dosar deschis în anul 2014.
SIF Banat Crișana (SIF1) deține 23,22% din acțiunile firmei farmaceutice Biofarm și pachetul majoritar de 75,06% la producătorul de hârtie, carton și ambalaje Vrancart. Presa l-a asimilat pe El Lakis intereselor omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, care, la jumătatea acestui deceniu, a deținut prima poziție în cadrul SIF-ului.
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Atât libanezul, cât și Bîlteanu au fost arestați preventiv în decembrie 2014, pentru o perioadă de 4 luni, cu acuzații delapidare și spălare de bani care ar fi condus la prejudicii de aproximativ 14 milioane de euro în detrimentul SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4), într-un dosar deschis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Tribunalul București a pronunțat pe data de 8 februarie a.c. o sentință de condamnare cu acord de recunoaștere atât pentru folosire cu rea-credință a creditului sau bunurilor societății dar și pentru manipularea pieței de capital, iar El Lakis a primit o pedeapsă de 3 ani. Bîlteanu a fost condamnat, de asemenea, de instanță, deciziile pentru cele 2 persoane fiind atacabile cu apel.
Biofarm, societate unde președinte al Consiliului de Administrație este Andrei Hrebenciuc, șeful fostului secretar general al Guvernului României la jumătatea anilor ’90, a realizat anul trecut venituri din vânzări de 184,38 milioane lei, în creștere cu 8,31% față de cele de 170,23 milioane lei din 2017. În același interval de raportare, profitul net a crescut cu 11,65%, la 40,23 milioane lei, de la 36,03 milioane lei.