Vânzând pe o piață a aluminiului cu un vid adus de sancțiunile împotriva Rusiei, Alro trece pe un ușor profit la S1

Vânzând pe o piață a aluminiului cu un vid adus de sancțiunile împotriva Rusiei, Alro trece pe un ușor profit la S1
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 aug 2024

Cu prețuri în creștere ale aluminiului primar la London Metal Exchange și cu livrări cantitative în creștere, combinatul Alro raportează la S1 venituri mai mari și un rezultat net pozitiv.

Alro Slatina (ALR) a realizat în primul semestru, la nivel de grup, venituri din activități continue de 1,70 miliarde lei, în creștere cu 8,97% față de cele de 1,56 miliarde lei din exercițiul financiar precedent. Este o performanță obținută în contextul unor livrări majorate cu cu 16,90% pe piața aluminiului primar unde prețurile au urcat la o medie de 2.562 dolari pe tonă la T2, cât și pe segmentul aluminiului procesat, unde saltul a fosdt de 31,62%, la aproape 62.000 de tone.

Urmărește-ne și pe Google News

„Accentul pus de noi pe diversificarea portofoliului, pe produsele cu valoare adaugată mare și foarte mare, s-a tradus într-o creștere record de aproape 60% a producției de produse plate din aluminiu, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, întreaga producție de aluminiu procesat având o creștere cu 31% în perioada analizată”, spune Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
JT Grup Oil ajunge la cota bursei ca o companie cu o capitalizare de 25 milioane euro CITEȘTE ȘI JT Grup Oil ajunge la cota bursei ca o companie cu o capitalizare de 25 milioane euro

Alro și-a tăiat brutal producția în anii trecuți, reacție la creșterea explozivă a prețurilor la energie care a aruncat în necompetitivitate sectoarele consumatoare intensive de energie din Europa, însă la S1 producția de aluminiu primar a s-a apropiat de 122.000 de tone, o majorare explozivă. Acum beneficiază de o conjunctură tot de perturbări în comerțul internațional pentru a face livrări sporite pe piața continentală, favorizată de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie pentru produsele din Rusia.

În același interval de raportare, costurile bunurilor vândute au coborât cu 0,62%, la 1,62 miliarde lei, de la 1,61 miliarde lei. Astfel, la rezultatul total global este unul pozitiv, de 8,45 milioane lei, față de pierderea de 164,09 milioane lei din primele 6 luni din 2023. La T1, rezultatul net era negativ, de 14,87 milioane lei și pe întreg anul trecut, Alro a afișat o pierdere de 559,82 milioane lei.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Allianz – plasamente de sute de milioane de euro în piețele externe. Investiții în companii din industria semi-conductorilor și în inteligența artificială CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Allianz – plasamente de sute de milioane de euro în piețele externe. Investiții în companii din industria semi-conductorilor și în inteligența artificială

Activele totale ale Alro, societate controlată indirect de omul de afaceri rus Vitali Matchitski, erau la data de 30 iunie de 2,94 miliarde lei, cu 0,68% mai mari decât cele de 2,92 miliarde lei de la finalul anului trecut. În aceeași perioadă datoriile totale au avansat cu 0,52%, la 1,93 miliarde lei, de la 1,92 miliarde lei.

Listate la Bursa de Valori București, titlurile Alro, care au fost îndepărtate din indicele BET la intrarea Hidroelectrica (H2O), au închis ultima sesiune de tranzacționare la prețul de 1,5400 lei/acțiune, la care capitalizarea de piață a emitentului este de 1,10 miliarde lei (241,30 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
marian nastase