Valul de vânzări de pe bursele mari s-a oprit. Jucătorii din piața locală au din nou răgaz să se gândească la dobândirea statutului de piață emergentă

Valul de vânzări de pe bursele mari s-a oprit. Jucătorii din piața locală au din nou răgaz să se gândească la dobândirea statutului de piață emergentă

Sursa foto: Shutter999 / dreamstime.com

scris 7 oct 2019

După tendința de corecție de săptămâna trecută, indicii principali de la Bursa de Valori București și-au luat din nou elan și au câștigat peste un procent. Volumele rămân slabe, însă profesioniștii pieței mizează pe impactul ridicării categoriei valorice a pieței de capital românești. „Eu aștept pe termen mediu să avem o evoluție pozitivă”, spune unul dintre ei.

Investitorii de la Bursa de Valori București au avut doar o zi de vineri, acum 10 zile, pentru a savura o victorie așteptată de 3 ani, respectiv obținerea statutului de piață emergentă, după o etapă prelungită de lâncezire la periferia sistemului financiar mondial. Un val de vânzări precipitat pe bursele lumii a amendat și ulterior anulat tot impulsul de creștere al sesiunii de la BVB care a urmat promovării operate de agenția FTSE Russell.

Urmărește-ne și pe Google News

Tendința de revenire s-a văzut încă din ultimele 2 zile de tranzacționare ale săptămânii trecute și a fost confirmată azi de aprecieri generalizate, în care primele cele mai transferate 7 acțiuni au avut închideri „pe verde”. Fără vești noi rele din plan extern, investitorii au din nou răgaz să se gândească la banii noi care ar urma să fie aduși de fonduri de investiții care până acum, prin statut, nu puteau realiza plasamente în România, ca piață de frontieră.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacție surpriză: Banca Transilvania preia Certinvest Pensii și intră pe piața pensiilor private CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Banca Transilvania preia Certinvest Pensii și intră pe piața pensiilor private

„Pentru piață, știrea e foarte bună; așteptam demult, la un moment dat era cazul să se și întâmple”, spune despre promovare Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial Group (BRK). Aceasta ar trebui să aducă în piață noi categorii de investitori, iar analiza va începe de la țară și vor începe să se uite și către emitenți. „Dacă ne uităm în urmă la alte piețe care au trecut la emergentă într-un an de zile evoluțiile au fost destul de bune, de la data anunțului, până efectiv când se face trecerea”, spune brokerul care completează că este nevoie și de ajutor de la piețele externe.

Astăzi, de la bursele dezvoltate a venit un astfel de suflu pozitiv. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York depășise reperul de 26.000 de puncte în a doua parte a orarului de trnzacționare american, iar în Europa indicii au avut închideri deasupra nivelurilor de referință ale săptămânii precedente: +0,71% indicele Euro Stoxx 50, +0,59% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,61% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,70% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Sub acest aspect, bursa românească s-a corelat mai degrabă cu acestea, decât cu piețele din regiune care au fost marcate de evoluții anemice: +0,03% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,40% pentru indicele PX de la Praga.

Contestat de SIF Banat Crișana care îl vrea revocat, șeful SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, se confruntă și din partea foștilor adversari din zona Erste cu solicitarea unui program de răscumpărări CITEȘTE ȘI Contestat de SIF Banat Crișana care îl vrea revocat, șeful SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, se confruntă și din partea foștilor adversari din zona Erste cu solicitarea unui program de răscumpărări

La București, aproape jumătate din rulajul de 19,35 milioane lei (4,07 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de schimburile însumând 9,02 milioane lei pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,72%, până la prețul de 1,1800 lei/acțiune, acestea fiind de regulă preferate ale investitorilor instituționali nerezidenți care vor să ia expunerea pe România, alături de cele bancare ce, de altfel, și dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI de țară.

Acestea au avut, de asemenea, o zi pozitivă. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,71%, până la prețul de 14,28 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții  de 1,73 milioane lei, în pioața reglementată. Acestora li s-a adăugat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 2,82 milioane lei. După închiderea pieței, fondurile NN, cei mai mari jucători din piața pensiilor administrate privat, a anunțat că a depășit pragul de 5% pe titlurile instituției de credit.

În același timp, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,84%, până la prețul de 2,4150 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,70 milioane lei. Alături de cele 2 titluri bancare, începând din 2020 vor intra în structura indicelui FTSE All Cap și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care astăzi închis cu 0,54% peste referință, la prețul de 37,00 lei/acțiune, nu departe de maximul istoric, pe fondul unor schimburi de 1,05 milioane lei.

Raț de la BRK spune că atunci când vor lua decizia de investiție, fondurile de investiții care realizează plasamente pe piețele emergente nu se vor mărgini la cele 3 simboluri, ci analiza de țară le va prilejui spă descopere și alți emitenți. „Inevitabil de uiți și la restul”, spune brokerul care menționează și alți emitenți care au lichiditate precum OMV Petrom (SNP) sau Electrica (EL) ce au lichiditate sau Alro Slatina care este companie de dimensiuni mai mari și și-a majorat recent free-float-ul. „În momentul în care intră, sigur o să găsească și alte societăți care o să fie interesante pentru ei; important e să se uite și acum, cu piața emergentă, am intrat și pe radarul lor”, afirmă Raț.

El remarcă volumele bune din vinerea care a urmat anunțului, dar și faptul că au fost marcări de profituri din partea unor investitori care au intrat în 2018 sau în prima parte a anului. Vânzările, însă, par a se fi oprit și acesta este contextul în care piața dă semnale că ar încerca o reluare a creșterii.

Indicele compozit BET Plus a avansat cu 1,09%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,11%, până la nivelul de 9.456,33 de puncte. Remarcabil, așa cum semnala Profit.ro chiar în sesiunile de corecții, trendul ascendent nu a fost compromis cu nimic, secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow fiind intactă. Piața a găsit un suport pe media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) a indicelui celor mai lichide acțiuni, așa cum se vede pe graficul atașat.

Valul de vânzări de pe bursele mari s-a oprit. Jucătorii din piața locală au din nou răgaz să se gândească la dobândirea statutului de piață emergentă

Amplitudinea a fost apropiată de cea a pieței, +1,04% pentru indicele energetic BET-NG, în timp ce indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu o creștere de numai 0,64%, până la nivelul de 42.054,11 puncte. Raț avertizează că reperul de septembrie 2020 pentru includerea în indici a acțiunilor românești trebuie luat cu larghețe pentru că unii investitori nu vor intra la cumpărare de la început. Totuși, în așteptarea venirii noilor bani, piețele ar putea să se calibreze pentru un nou impuls de creștere. „Eu aștept pe termen mediu să avem o evoluție pozitivă; și pe termen scurt”, a conchis directorul de la BRK.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
razvan rat
brk