Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu o valoare de peste 1.000 miliarde de dolari, a primit aprobarea finală în vederea vânzării activelor deținute la companii cu activități în explorare și producție (E&P), mutare menită să protejeze fondul și economia norvegiană de riscurile generate de fluctuațiile prețurilor petrolului.
Fondul va renunța la active de aproximativ 54 miliarde coroane norvegiei (5,9 miliarde dolari), valoare semnificativ mai mică comparativ cu planul prezentat în 2017, care prevedea vânzarea tuturor acțiunilor la companiile de petrol și gaze din portofoliu, evaluate la acel moment la aproximativ 37 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Potrivit unui comunicat al ministerului norvegian de Finanțe, fondul deținea acțiuni la 95 de companii active în sectorul E&P la mijlocul lunii trecute, cu o pondere totală în structura proprie de 0,8%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul nu a specificat care sunt cele 95 de companii, însă a precizat că acestea sunt clasificate de FTSE Russell în categoria “Petrol: Producători de țiței”. Potrivit unei liste publicate de FTSE Russell în iulie, cele mai importante dețineri ale fondului norvegian în această categorie la finele anului trecut erau ConocoPhillips, EOG Resources, Occidental Petroleum și CNOOC.
Fondul Global de Pensii Guvernamentale, denumirea oficială a fondului creat de guvernul Norvegiei pentru administrarea surplusului de bani rezultat din activitățile petroliere, avea acțiuni la 9.158 de companii în 73 de țări la finele anului trecut, reprezentând 1,4% din valoarea companiilor listate la bursă la nivel global.
În România, fondul deținea acțiuni la bănci și companii evaluate la 102,5 milioane dolari, în urcare cu 15,74 milioane de dolari raportat la finele anului 2017.