Ultima sesiune a săptămânii de pe bursa românească a fost una de corecții ușoare, investitorii fiind prudenți față de volatilitatea ridicată din piețele externe.
Tendința ascendentă care a adus Bursa de Valori București pe noi culmi este în impas în contextul unei volatilități ridicate pe piețele externe în contextul unui sentiment generalizat de aversiune la risc în rândul investitorilor.
Trepidațiile de la nivel internațional au adus oscilații neconcludente și în ultima sesiune a săptămânii. Dacă în cea mai mare parte a orarului de tranzacționare din Europa, indicii au fost „pe verde”, datele privind piața muncii din SUA au precipitat o cădere a cotațiilor. Ulterior, bursele și-au reluat tendința de pe parcursul zilei și au revenit pe maximele ședinței. Contractele futures pentru indicele DAX40 din Germania se apreciau cu 1%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceste turbulențe au generat activitate sporită pe piața certificatelor, în echivalent 9,88 milioane lei (1,99 milioane euro), cu numai puțin de 3 instrumente financiare de pe acest segment depășind reperul unor schimburi de 2 milioane lei. Este vorba despre 2 produse turbo având activ suport indicele Dow Jones Industrial Average emise de BRK Financial Group și un certificat cu levier derivat din indicele DAX promovat la BVB de grupul Erste.
Expresie a suflului din piețele externe, cele mai lichide acțiuni de la București au consemnat deprecieri: -0,51%, până la prețul de 117,00 lei/acțiune, pentru titlurile Hidroelectrica (H2O), care au cumulat transferuri de 12,25 milioane lei, și -0,82%, până la prețul de 0,5440 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au adunat volume echivalente cu 10,19 milioane lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobilSunt mișcări care au determinat nu numai un recul de 0,29% al indicelui energetic BET-NG, dar au trimis cu 0,12% sub referință indicele reprezentativ care, la nivelul de 14.023,21 de puncte este la a 2-a închidere consecutivă sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.
GRAFIC
Excepția a fost indicele financiar BET_FI ce a câștigat 0,21%, până la nivelul de 52.089,65 de puncte, în pofida faptului că cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,91%, până la prețul de 0,3815 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi însumând 4,80 milioane lei.
Într-o sesiune în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 52,70 milioane lei (10,62 milioane euro) – peste media ultimilor ani, dar sub lichiditatea sporită din luna septembrie – a 3-a activitate, în echivalent 6,42 milioane lei, a fost întrunită de titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 0,27%, până la prețul de 22,10 lei/acțiune ce conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 17,65 miliarde lei (3,57 miliarde euro).
CITEȘTE ȘI ABN Systems - profit de 2,7 ori mai micCeralaltă acțiune bancară lichidă de la BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), care au scăzut cu 0,52%. O depreciere de o amplitudine apropiată, -0,56%, până la prețul de 44,00 lei/acțiune, au suferit titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat transferuri de 2,65 milioane lei.
În rest, pragul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit de 3 simboluri, acestea având închideri diferite din punctul de vedere al direcției și a mărimii impulsului: -0,93%, până la prețul de 21,40 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Service (TTS), +0,95%, până la prețul de 47,85 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), și +2,34%, până la prețul de 70,00 lei/acțiune pentru titlurile Bursa de Valori București (BVB).