Guvernul a pregătit, ca parte a planului de relansare economică, analizat de Profit.ro, înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic, dar și înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare (BND) ca instituție de credit pentru proiecte de investiții.
Documentul, cu investiții promise de 100 miliarde euro pe 10 ani, va fi prezentat astăzi oficial, în prezența președintelui Klaus Iohannis.
Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi detaliat suplimentar de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - Profit.ro Financial Forum „Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI
De ce este important: Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a insistat ca guvernele pe care le-a girat să înființeze Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, iar în data de 15 noiembrie 2018, Guvernul Dăncilă decis înființarea fondului, cu o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Cum a venit la putere, premierul Orban a anunțat desființarea Fondului Suveran și a vorbit, în același timp, de ”realizarea unui fond de investiții”, idee pe care a reluat-o mai des în ultima perioadă.
CITEȘTE ȘI FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadareAcum, planul de relansare economică al Executivului prevede înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finanțarea unor investiții în domenii de interes strategic.
Conform planului guvernamentale, fondul va fi destinat pentru finanțarea unor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale), venture capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori etc.
Capitalizare inițială a Fondului va fi de 300 milioane euro.
UPDATE ora 17.00 În planul oficial difuzat de Guvern se arată că strategia acestuia este înființarea unui fond de investiții tip private equity în jurul căruia, ulterior și eventual, să se coaguleze și alte forme instituționale de susținere a economiei naționale care să poată acționa unitar în aspecte de interes economic pe baza unei strategii naționale agreate trans-partinic.
Fondul va putea investi în companii private, în domenii de activitate cu potențial de dezvoltare și avantaj competitiv pentru a susține companiile din aceste domenii precum IT, energie, agricultură etc.
Varianta de constituire a unui astfel de fond este cu o capitalizare inițială a fondului de 300 milioane euro, 200 milioane euro contribuție de la bugetul de stat și 100 milioane euro iden tificate din FEI.
Un alt proiect gândit și de fostele guverne social-democrate este cel al unei bănci de dezvoltare.
Chiar anul acesta, Senatul a aprobat un proiect de lege care reglementează condițiile generale de înființare și funcționare a băncilor naționale de dezvoltare, cu rol de a asigura surse de finanțare pentru proiecte ”cu potențial mare de a crea valoare adăugată și locuri de muncă”. Proiectul a fost redactat anul trecut de Ministerul Finanțelor și depus în cele din urmă la Parlament de fostul ministru și actual senator PSD Eugen Teodorovici. Acesta din urmă propusese anterior ca Eximbank să fie transformată în Banca de Dezvoltare a României.
Mai mulți parlamentarii PSD, cu excepția lui Teodorovici, dar cu susținerea liderului PSD, Liviu Dragnea, au înregistrat în 2018 un proiect de lege care stabilea înființarea Băncii de Deazvoltare a României - S.A., cu un capital de stat inițial de 1 miliard de lei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Pachetele minoritare nu vor mai putea fi listate pe bursă. Acuzații privind interese economiceAcum, în planul Guvernului Orban apare înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare (BND) ca instituție de credit pentru proiecte de investiții.
Executivul actual spune că va fi o bancă de dezvoltare după modelul altor bănci de dezvoltare din Uniunea Europeană, care contractează împrumuturi pe piețele de capital și acordă finanțări, în condiții avantajoase, pentru proiecte de investiții care sprijină obiectivele naționale de interes strategic.
Responsabilitățile noii bănci sunt
1) promovarea dezvoltării economice și a competitivității;
2) accesul la finanțarepentruproiectede infrastructură viabile din punct de vedere economic, inclusiv în perioadele de reducere a intermedierii financiare (financial deleveraging);
3) accesul la finanțare în principal pentru IMM-uri;
4) îmbunătățirea absorbției fondurilor europene și a pârghiilor aferente, precum și funcționarea ca administrator de fond al fondurilor conform prevederilor europene relevante;
5) să acționeze ca intermediar financiar cu rol de atragere a altor surse private (crowding-in);6) să furnizeze servicii de consultanță și de asistență tehnică (eventual în parteneri- at cu instituții relevante din UE).
CITEȘTE ȘI Guvernul anunță reforma sistemului fiscal. Va elimina din sistemul fiscal distorsiunile și lacunele ce oferă contribuabililor posibilitatea de minimizare a poverii fiscaleDecalajele medii de finanțare identificate sunt estimate la circa 26 miliarde euro, se prezintă astfel:
Guvernul propune un model de afaceri pentru perioada 2022 -2026 prin care se acoperă decalajele de finanțare în proporție de cca. 23%.
Viziunea Guvernului este ca structura noii bănci de dezvoltare să fie o entitate de sine stătătoare.
BND se va înființa ca o instituție de dezvolta- re cu drepturi depline, organizată sub forma unei societăți pe acțiuni, în baza unui act normativ separat. BND va fi o bancă deținută integral de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, și va desfășura activități financiare, în special în nume și cont propriu, în limita obiectului de activitate autorizat de Banca Națională a României (BNR), dar și cu mandat din partea statului, pentru acti- vități cum ar fi cea de administrator de Fond al Fondurilor (Holding Fund Manager) și cele din cadrul Fondului Inițiativei celor Trei Mări, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.
Veniturile vor fi generate din activitățile derulate în nume și cont propriu de către BND:
- produsele de finanțare directă vor genera venituri din dobânzi;
- pentru produsele de finanțare directă, BND poate oferi servicii de consultanță atât IMM-urilor, cât și pentru proiectele de in-frastructură, servicii pentru care se pot încasa comisioane;
- comision de administrare pentru serviciile prestate în calitate de administrator de Fond al Fondurilor (Holding Fund Manager).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ford Craiova renunță la o treime dintre angajații cu un contract pe perioadă determinatăSursele de finanțare necesare pentru derularea activității desfășurate de BND sunt:
- capitalul subscris de acționar;
- împrumuturi de pe piața interbancară;
- împrumuturi de la instituțiile financiare interna- ționale (Grupul BEI, BERD, Banca Mondială etc.);
- împrumuturi subordonate de la MFP;
misiuni de obligațiuni către investitorii insti- tuționali.
BND nu va atrage depozite de la populație pentru a nu concura cu băncile comerciale, doar beneficiarii eligibili ai produselor oferite având conturi deschise la BND.
BND va avea calitatea de administrator de Fond al Fondurilor pentru Fondurile Europene Structurale și de Investiții (FESI).