Executivul discută cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Bursa de Valori București (BVB) și Depozitarul Central (DC) măsuri menite să le faciliteze așa-numiților ″cuponari″, persoanele ″împroprietărite″ cu acțiuni la companii care au ajuns să fie listate pe piața de capital după programul de privatizare în masă din anii ’90 ai secolului trecut, vânzarea respectivelor pachete de acțiuni, relevă un document guvernamental analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″Un posibil motiv pentru lichiditatea scăzută înregistrată pentru unele acțiuni de pe piața din România este existența unor conturi inactive de retail care dețin acțiunile alocate cetățenilor în cadrul Programului privatizare în masă din 1995-1996. Lipsa de activitate a deținătorilor acestor acțiuni nu afectează doar lichiditatea din piață, ci și brokerii, BVB și Depozitarul Central, care nu pot valorifica ocazia de a obține venituri din tranzacții altfel posibile. În ultimii ani, BVB și DC au propus programe de conștientizare pentru a ajunge la acționarii inactivi, dar situația nu s-a îmbunătățit semnificativ″, se arată în document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, Guvernul gândește realizarea unei campanii naționale de informare a acționarilor inactivi ″cuponari″, cu scopul lichidării deținerilor acestora.
Ca stimulent, este luată în calcul acordarea unei exceptări de la plata oricărei taxe de tranzacționare pentru vânzările de acțiuni ale acestora. Pentru implementarea măsurii, este necesară modificarea reglementărilor specifice ale ASF referitoare la tarifele de tranzacționare.
″Acest demers de informare pe scară largă a populației cu privire la deținerile inactive rezultate în urma procesului de privatizare în masă este prevăzut în cadrul proiectului de lege privind regimul deținerilor inactive rezultate ca urmare a programului de privatizare în masă, proiect realizat cu asistența Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului de Sprijin pentru Reforme Structurale (Structural Reform Support Programme) și aflat în proces interministerial de analiză″, se menționează în document.
Campania de informare ar urma să includă organizarea de evenimente și redactarea de materiale dedicate cuponarilor, precum și întocmirea unei analize cu privire la modificările ce ar putea fi implementate la nivelul reglementărilor ASF referitoare la tarifele percepute. Termenul propus de implementare a măsurilor este finalul anului 2026.
CITEȘTE ȘI Cluburile sportive private nu vor mai primi bani publici dacă nu afișează salariile angajaților și sportivilorÎn urmă cu 6 ani, circa 8,5 milioane de români dețineau conturi inactive de tranzacționare pe piața locală de capital, ca urmare a privatizării în masă. Acestea sunt considerate a fi un balast, întrucât generează costuri, dar nu și venituri.
Încă de atunci existau proiecte de reducere a numărului acestor conturi, unele dintre ele prezentând riscul de a fi considerate încălcări ale dreptului de proprietate.