Într-o zi cu activitate redusă pe segmentul acțiuni, titlurile obligatare emise de Banca Comercială Română cu maturitate în 2026 au salvat parțial lichiditatea de pe bursa locală.
Soluțiile pentru finanțarea afacerilor locale într-un context macroeconomic și social complex, tipurile de finanțări care pot susține dezvoltarea mediului antreprenorial local, oportunitățile antreprenoriale vor fi prezentate la Conferința EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Ediția a II-a.
Conferința, programată pentru 30 mai, va fi organizată, și cu sprijinul Visa, la Brașov, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Detalii AICI
Debutul de săptămână a fost caracterizat de ezitare, cu evoluții divergente pentru indicii Dow Jones Industrial AVerage și S&P500 la New York Stock Exchange și cu o corecție de aproximativ jumătate de procent pentru indicele DAX40 de la Frankfurt, care nu a confirmat elanul care l-a catapultat pe maxime istorice în sesiunea de vineri.
La Bursa de Valori București, tranzacționarea a fost în aceeași notă de nehotărâre, cu oscilații mici la nivelul indicilor și mișcări de sens opus pentru cele mai lichide acțiuni. Investitorii au preferat să stea departe de „butoane”, astfel încât rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 20,25 milioane lei (4,06 milioane euro), la mai puțin de jumătate din valoarea medie zilnică de tranzacționare din ultimii ani.
CITEȘTE ȘI Promateris, unde fondatorii Dedeman dețin aproape un sfert din acțiuni, începe anul cu o pierdere de aproape 1 milion de lei. Compania își propune să intre pe piețe noi din regiuneIronie, o activitate comparabilă am consemnat pe segmentul instrumentelor cu venit fix, unde emisiunea de obligațiuni corporative scadentă în anul 2026 a BCR (BCR26) a adunat schimburi însumând 19,05 milioane lei și care a adus aceste titluri pe locul 1 în clasamentul tranzacțiilor, lucru foarte rar într-o piață tradițional dominată de acțiuni.
Dintre acestea, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 1,96%, până la prețul de 19,50 lei/acțiune, pe cele mai mari volume de pe acest segment, în echivalent 4,01 milioane lei. Tot în domeniul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 2,0400 lei/acțiune, pe transferuri de 1,02 milioane lei.
Tendința a fost divergentă pentru acțiunile producătorilor ed gaze naturale: -0,13%, până la prețul de 39,60 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au adunat tranzacții de 2,93 milioane lei, și +1,79%, până la prețul de 0,4898 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) ce au întrunit o activitate de 2,63 milioane lei.
Indecizia pieței este surprinsă și de tabloiul indicilor: -0,06% pentru indicele compozit BET-XT, -0,02% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul 51.070,10 de puncte, +0,56% pentru indicele energetic BET-NG și -0,10% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.277,34 de puncte rupe o secvență de 4 ședințe conseutive pozitive evidențiată pe graficul atașat.
După saltul de preț adus de raportarea trimestrială care a indicat o explozie a profitului net în contextul afacerilor sporite de tranzitarea cerealelor ucrainiene, titlurile Transport Trade Services (TTS) s-au corectat cu 2,17%, până la prețul de 13,55 milioane lei, pe transferuri de 1,19 milioane lei.
În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au avansat cu 0,10%, până la prețul de 49,40 lei/acțiune, și pe titlurile One United Properties (ONE) ce au staționat la prețul de 0,9200 lei/acțiiune. După închiderea pieței, developerul imobiliar a notificat piața că fondatorul unicornului UiPath, Daniel Dines, și-a majorat participația prin exercitarea unei opțiuni de cumpărare, prin firma Icevulcan Properties Ltd., pentru achiziția unui pachet de 31,20 milioane acțiuni, reprezentând 0,84% din capitalul social, cu o valoare de 28,70 milioane lei (5,80 milioane euro), la ultima cotație de închidere.