Votată în Camera Deputaților, camera decizională, la sfârșitul lunii noiembrie, Legea fondurilor de investiții alternative (FIA) - care abrogă inclusiv actul normativ după care își desfășoară activitatea societățile de investiții financiare listate la cota BVB și care impune pragurile de deținere de 5% - a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ pleacă la Monitorul Oficial, iar legiuitorul dă un termen de 6 luni Fondului Proprietatea și SIF-urilor să depună documentațiile aferente calificării sub una din categoriile fondurilor de investiții alternative. În piață, după aprecierile furibunde din toamnă, titlurile SIF se află în derivă, iar indicele financiar BET-FI aluneca la orele prânzului sub nivelul de referință.
2020 ar urma să fie anul căderii pragurilor de deținere la SIF-uri, după votul din noiembrie de la din Camera Deputaților și promulgarea de ultim moment a președintelui Klaus Iohannis, care aduc o mișcare așteptată de jucătorii din piața de capital românească încă de dinainte de criza financiară din 2007-2008. Legea fondurilor alternative de investiții (FIA), care scoate SIF-urile de sub incidența vechii legislații are drum liber la Monitorul Oficial pentru a fi publicată și a intra în vigoare..
Profit.ro informase piața chiar imediat după alegerile prezidențiale că erau condiții întrunite ca legea FIA să parcurgă procesul legislativ și demersurile ulterioare pentru intrarea în vigoare..
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorulAșteptări existau de peste 2 ani în piață, chiar dacă acestea nu mai au capacitatea de catalizare a imaginației investitorilor despre intrări de capital ale investitorilor așa cum se întâmpla în anii „boom”-ului bursier. Încă de la jumătatea anului 2017, fostul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, atrăgea atenția pieței, prin intermediul Profit.ro, că legea care poate doborî pragurile de dețiere de la SIF-uri ajunge în Parlament.
După o perioadă lungă de apatie, alerta din piață s-a ridicat la accelerarea procesului legislativ în Senat, unde votul final a venit la jumătatea lunii septembrie. Pe titlurile SIF a fost un proces nu foarte zgomotos de acumulare, semnalat în repetate rânduri de Profit.ro, în baza argumentelor tehnice și a manierei de tranzacționare.
Acesta ar putea fi și motivul pentru care acțiunile SIF au avut o mișcare oarecum decuplată față de restul pieței chiar și în urmă cu aproape un an, la șocul ordonanței de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ, așa-numita taxă pe lăcomie. Graficul de mai jos surprinde trendul ascendent pe titlurile SIF, până la vot, susținut atât de mersul general al pieței și de programele de răscumpărare ale acestor societăți, dar și de perspectiva ridicării pragurilor prin prezenta lege.
Actul normativ prevede ca, în termen de 6 luni de la intrarea acestuia în vigoare, entitățile prinse la „alte organisme de plasament colectiv” sub vechea legislație să prezinte documentele de constituire și funcționare. Termenul a fost semnificativ tăiat, după ce în varianta adoptată de Senat, acesta se ridică la 18 luni. Amendamentul din Comisia pentru buget, finanțe și bănci a venit din partea grupurilor parlamentare PSD, UDMR, Minorități și PRO Europa.
“Apreciem că termenul de 18 luni este excesiv în raport cu obligațiile impuse AOPC, respectiv de adaptare a documentelor de constituire și funcționare, de adaptare a activității lor la prevederile Proiectului și de solicitare a autorizării acestor modificări”, spune motivarea autorilor amendamentului. “Ca urmare, apreciem că termenul de 6 luni propus ca modificare este un termen rezonabil pentru îndeplinirea de către A.O.P.C. a obligațiilor de mai sus și asigură aplicarea cu prioritate a prevederilor Proiectului.”
CITEȘTE ȘI Premierul Orban vorbește de înființarea unui ”fond de Investiții”, după ce a decis desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții inițiat de PSDCei 6 emitenți din structura indicelui financiar BET-FI trebuie să decidă să se încadreze într-o categorie de fond de investiți alternative și să notifice reglementatorul ASF asupra acestui lucru. SIF-urile și Fondul Proprietatea, spune legislatorul, se vor încadra a fonduri de investiții destinate investitorilor de retil și ca atare nu vor putea solicita retragerea de la tranzacționare de pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București.
De asemenea, parlamentarii au stabilit o derogare de la legea 31/1990 a societăților comerciale, astfel încât încadrarea la un anume tip de fond de investiții nu aduce acționarilor beneficiul de a solicita dreptul de retragere din firmă aferent modificării obiectului de activitate.
Un amendament din Comisia de Buget a Camerei a restrâns la 3 luni, de la 6 luni, termenul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să promoveze cadrul de reglementare aferent legii. Votarea acestea atrage abrogarea legii 133/1996 pentru transformarea Fondurilor Proprietății Private în societăți de investiți finanicare – cea care stabilea pragurile de deținere – și modificările acesteia. De asemenea, legiuitorul dispune abrogări sau modificări ale unor titluri sau articole privind auditul financiar în legea 297/2004 a pieței de capital, dar și în lega 74/2015 privind administratorii fondurilor de investiții alternative.
După publicarea în Monitorul Oficial, legea intră în vigoare și declanșează calendarul de termene prevăzut de legiuitor.