După ce proiectul de aducere la cota Bursei a producătorului național de energie hidro a fost amânat succesiv, iar reprezentanții pieței de capital iau în considerare o perspectivă tot mai îndepărtată, un document guvernamental pentru anii 2019-2022 reia varianta plasării pe bursă a 10% din acțiunile Hidroelectrica.
Bursa românească mai are un pas în listarea Hidroelectrica pentru a se califica la statutul de piață emergentă sub criteriile Morgan Stanley, însă guvernanții nu au mai înaintat în demersurile pentru aducerea la tranzacționare în regim bursier a acțiunilor produicătorului de energie hidro. Ieșirea din insolvență a companiei a deschis calea listării, însă voința politică a lipsit, iar reprezentanții pieței de capital local au început să-și lege tot mai puține speranțe de o listare într-un orizont de timp previzibil.
În acest peisaj, proiectul aducerii la cota bursei a Hidroelectrica reapare într-un document guvernamental, care menționează intenția de vânzare prin bursă a unui pachet de 10% din acțiunile Hidroelectrica, precum și realizarea unei oferte publice primare prin emiterea a 15% acțiuni noi la Complexul Energetic Oltenia, prin majorare de capital social, de asemenea, un proiect mai vechi al statului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ultima listare a unei companii de stat datează de acum 5 ani. În prima parte a verii anului 2014, Electrica (EL) a fost adusă la cota BVB, guvernanții punând „la bătaie” pachetul majoritar de 51% pe care l-a vândut către investitorii de portofoliu. Listări majore au mai fost efectuate în toamna anului 2013 la Nuclearelectrica (SNN) și Romgaz Mediaș (SNG), după cum oferte secundare au fost derulate pentru înstrăinarea unor pachete suplimentare la Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN), societăți listate în etapa „boom”-ului bursier de la jumătatea anilor 2000.
Deschiderea pentru noi listări a fost mică după alegerile din 2016, iar întârzierea constituirii Fondului Suveran a cântărit mult în amânarea respectivelor proiecte. Dimpotrivă, reprezentanții coaliției la guvernare au manfestat interes pentru concentrarea controlului de stat în anumite zone de economie. La jumătatea lunii martie, șeful majorității parlamentare Liviu Dragnea solicita autorităților să discute cu Fondul Prorietatea (FP) în vederea răscumpărării unor acțiuni, inclusiv la Hidroelectrica.