Într-o zi în care indicii principali de la BVB au câștigat aproximativ o treime de procent, peste jumătate din activitatea de tranzacționare a fost reprezentată de schimburile în valoare de aproape 50 milioane lei pe acțiunile Băncii Transilvania.
Investitorii activi la Bursa de Valori București nu s-au precipitat să doboare decisiv cotațiile în puseele de vânzare recente de pe piețele financiare internaționale, iar acum cumpărătorii încearcă regruparea pentru continuarea tendinței pozitive conturată încă de la începutul lunii iulie.
Ziua de astăzi a fost în aceeași notă și a fost favorizată de de o sesiune de un „verde” aprins pe bursele mature europene: +1,60% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,31% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,31% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,42% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,37% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,95% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,60% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Pe fondul neînțelegerilor cu Vuza, SIF Moldova își vinde acțiunile Iasitex după ce îi cumpără terenuri și clădireaLa BVB, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,33%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,35%, până la nivelul de 8.519,21 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip încearcă să reia mișcarea de creștere, dar este încă „încâlcit” în aglomerarea de medii mobile în porporții Fibonacci, așa cum acestea sunt arătate pe graficul atașat. Remarcabil, în impulsul descendent recent, cotația nu a doborât precedentul minim, astfel încât trendul crescător a rămas intact, iar semnificația tehnică a corecțiilor minoră.
Rulajul pieței de acțiuni a fost aproximativ dublu față de media primelor 9-10 luni, de 80,42 milioane lei (17,23 milioane euro), însă a fost debalansat, primele 2 cele mai tranzacționate acțiuni reprezentând 78,17% din această activitate bursieră.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat transferuri de 49,69 milioane lei (10,65 milioane euro) într-o ședință în care cotația s-a corectat cu 0,85%, până la nivelul de 2,3200 lei/acțiune care conferă instituției de credit 11,16 miliarde lei (2,39 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,46%, până la prețul de 13,04 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,25 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum - Beze, Asociația Investitorilor de pe Piața de Capital: Riscul de reglementare face ca investitorii să înceapă să evite companiile energetice listate la BVBTitlurile OMV Petrom (SNP) s-au întors în zona maximelor locale, la prețul de 0,3895 lei/acțiune, după un salt de 2,50%, antrenat de raportarea financiară care a indicat majorarea cu 44% a profitului net la 9 luni, la 2,6 miliarde lei, față de 1,84 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. Creșterea cotațiilor internaționale ale țițeiului a favorizat această performanță. Astăzi, la Londra, prețul petrolului de tip Brent a coborât cu către finalul sesiunii sub reperul de 75 dolari/baril, o zonă de suport tehnic ce a funcționat săptămâna trecută.
Avansul titlurilor OMV Petrom, pe care astăzi s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,10 milioane lei, a fost favorizat în această perioadă și de așteptările ridicate ale investitorilor față de semnarea legii privind exploatarea zăcămintelor off-shore. Astăzi compania petrolieră românească a confirmat că luarea unei decizii finale de investiții pentru perimetrul Neptun Deep este improbabilă pentru acest an, dar la CNBC șeful corporației-mamă OMV, Rainer Steele a subliniat importanța zăcămintelor de gaze naturale pentru România, dar mai ales pentru Europa.
Impulsul ascedent al acțiunilor OMV Petrom a tras în sus și indicele energetic BET-NG care a supraperformat pieței, cu o apreciere de 1,12%, până la nivelul de 716,89 de puncte. Din structura acestuia, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au staționat la prețul de 351,00 lei/acțiune, pe transferuri de 7,53 milioane lei, iar titlurile Romgaz (SNG) au închis, de asemenea, pe referința de marți, de 34,05 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,25 milioane lei.
Prin contrast față de restul pieței, indicele financiar BET-FI a avut o evoluție anemică, +0,03%, valoarea de închidere fiind de 35,982,58 de puncte. Este și consecința zilei negative a celui mai important emitent din componența sa. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un declin de 0,21%, până la prețul de 0,9410 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,76 milioane lei.