Tranzacții de aproape 60 milioane lei cu acțiuni Banca Transilvania. Revenire de peste 1% la bursă

Tranzacții de aproape 60 milioane lei cu acțiuni Banca Transilvania. Revenire de peste 1% la bursă
scris 30 ian 2019

După o secvență de 4 sesiuni consecutive de scădere, astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o zi de revenire și de rulaje în creștere, în principal cu acțiuni bancare.

La acest început de săptămână, bursa românească s-a așezat pe buza prăpastiei. Investitorii au decis să nu sară. Cel puțin azi. Deși pentru a 3-a oară pe minimele de după ordonanța cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ promovată la finele anului trecut, indicele principal a rezistat și chiar a înregistrat o revenire de peste 1 procent.

Urmărește-ne și pe Google News

Cumpărătorii s-au activat făcându-și curaj deși încă economia românească are o necunoscută majoră în proiectul de buget pentru anul în curs, care nu a fost deocamdată promovat, iar sesiunea europeană a fost mixtă, cu închideri divergente la nivelul indicilor: +0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,58% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,95% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,33% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,65% pentru indicele WIG de la Varșovia, -0,69% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,52% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ Acționarii Bursei votează proiectul Contrapărții Centrale. Piața derivatelor de la BVB are un parcurs clar pentru anii următori CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Acționarii Bursei votează proiectul Contrapărții Centrale. Piața derivatelor de la BVB are un parcurs clar pentru anii următori

La București, piața a avut o închidere „verde”, însă imaginea este oarecum distorsionată. Astfel, acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care au însumat tranzacții de 59,03 milioane lei (12,41 milioane euro), reprezentând nu mai puțin de 70,46% din rulajul de 83,79 milioane lei (17,62 milioane euro), nu au reușit să termine ședința peste referință.

Cele 37,05 milioane de acțiuni ale instituției de credit schimbate astăzi reprezintă nu mai puțin de 0,77% din capitalul social al emitentului. Cea mai mare parte a acestora îl reprezintă transferuri de tip deal în valoare de 36,34 milioane lei, în timp ce în piața reglementată volumele au fost în echivalent 22,70 milioane lei.

La prețul de închidere de 1,5980 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a Băncii Transilvania este de 7,69 miliarde lei (1,62 miliarde euro), nivel cu aproape 1 miliard de euro mai mic decât valoarea de piață maximă de 12,02 miliarde lei (2,58 miliarde euro) de la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut, așa cum a semnalat Profit.ro.

Tranzacții de aproape 60 milioane lei cu acțiuni Banca Transilvania. Revenire de peste 1% la bursă

Pe graficul atașat se observă însă o lumânare de acumulare, cu umbră inferioară mare și însoțită de volume excepționale care indică faptul că au apărut cumpărători semnificativi pe acești emitenți. Picajul de aproximativ 36% a acțiunilor Băncii Transilvania antrenat de introducerea unei taxe pe activele financiare ale băncilor a fost de natură să facă atractive titlurile instituției de credit la noile cotații coborâte.

„Abia așteaptă investitorii străini prețuri bune”, avertiza încă de la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut Ioan Gheorghiu, director de vânzări la Amundi România, făcând trimitere la faptul că sunt instituționali nerezidenți care și-au făcut calcule și care ar cumpăra cu discount în cazul precipitării unei căderi bursiere.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,21%, până la prețul de 10,02 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,14 milioane lei.

Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro CITEȘTE ȘI Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro

Astăzi au fost, într.-adevăr, activări ale cumpărătorilor. Cotația a ricoșat de pe pragul de suport conturat la cumpăna dintre ani în zona de 6.930-6.940 de puncte pe indicele BET. Indicele titlurilor blue-chip a urcat cu 1,36%, până la nivelul de 7.043,64 de puncte.

Tranzacții de aproape 60 milioane lei cu acțiuni Banca Transilvania. Revenire de peste 1% la bursă

Avansul, care la nivelul indicelui BET Plus a fost de 1,25%, a fost susținut de ricoșeul de 3,30% al titlurilor OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,3285 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 5,39 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-au realizat și transferuri speciale în piața deal, în valoare de 3,21 milioane lei. Performanța acestei acțiuni a tras în sus și indicele energetic BET-NG care s-a apreciat cu 1,71%.

Din componența sa, titlurile Electrica (EL) au avansat cu 0,10%, până la prețul de 9,8600 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,56 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 1,62%, până la prețul de 28,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,28 milioane lei. De asemenea, titlurile Transgaz (TGN) au închis cu 1,23% peste referință, la prețul de 329,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,01 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței, indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a suferit un declin de 0,31%, până la nivelul de 33.311,15, pe seama zilei negative a acțiunilor SIF. La același capitol, totuși, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,98%, până la prețul de 0,8230 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica