Romcarbon Buzău a încheiat a doua etapă a vânzării de active de la Iași. La sfârșitul lunii trecute, compania, cu activitate în domeniul maselor plastce și a reciclării, a semnat un contract de 2,4 milioane euro, cu achitare integrală, în contul tranzacției de 7,3 milioane de euro anunțată în primăvară, prin care vindea către Office & Logistics, parte a grupului imobiliar Flux, terenuri cu suprafețe cumulate de peste 7 hectare.
La sfârșitul lunii mai fusese finalizată o primă fază a tranzacției, cu preluarea a circa 10.000 metri pătrați, pentru 1,5 milioane euro, și care conferea grupului ieșean Flux drept de uzufruct, gratuit pentru 3 luni, asupra unei suprafețe de aproximativ 30.000 metri pătrați.
Proprietățile - terenuri și construcții - au fost preluate prin intermediul unei firme înființate la începutul acestui an și în care, conform termene.ro, grupul Flux deține jumătate din participație, alături de firma Rom-Paper 2000 din București, implicată în activități imobiliare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Orarul de tranzacționare va fi scurtat la BVBÎn Iași, grupul Flux deține un parc industrial cu peste 5.500 metri pătrați spații de hală și peste 1.000 metri pătrați spații de birouri, a construit clădirea E.ON din Tătărași, cu peste 9.000 metri pătrați dispuși pe 6 niveluri, și deține în localitate mai multe centre de vânzare de produse alimentare, de uz casnic și de bricolaj.
La anunțarea tranzacției, exact în ziua Adunării Generale a Acționarilor de bilanț, acțiunile Romcarbon au crescut cu 15%. Directorul general Radu Andrei declara atunci răspunzând unor întrebări ale acționarilor că decizia cu privire la destinația sumelor atrase va aparține acționarilor, dar că managementul are în vedere păstrarea o parte a acestor resurse pentru o perioadă în cadrul societății în vederea unei mai mari robusteți a acesteia din punctul de vedere al lichidității. „Trebuie să avem grijă totodată ca bunul mers al activității să nu fie afectat”, spunea Andrei, adăugând că multe firme au intrat în insolvență deși aveau contracte ca urmare a unei gestionări deficitare a lichidității. „Piața este din ce în ce mai dificilă."
Compania, cu sediul în Buzău, a fost controlată până la începutul lunii aprilie de omul de afaceri taiwanez Hung Ching Ling, care însă a decedat, locul acestuia fiind preluat de un alt cetățean taiwanez, Huang Liang Neng.
CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zeroActivele totale ale Romcarbon erau, la sfârșitul anului trecut, de 269,69 milioane lei, cu 1,70% sub cele de 274,35 milioane lei de la sfârșitul anului 2016. În aceeași perioadă, datoriile totale – în cea mai mare parte credite contractate de la BRD Groupe Societe Generale și UniCredit Bank – au fost reduse cu 5,38%, la 136,28 milioane lei, de la 144,02 milioane lei.
Romcarbon, companie controlată prin intermediul unor companii nerezidente de către omul de afaceri taiwanez Hung Ching Ling, este listată la Bursa de Valori București și are o capitalizare de piață de 39,6 milioane de lei.