Elvila ajunge la cota bursei, însă fondatorul Viorel Cataramă spune că firma traversează un moment greu, acuzând creșterea salariilor „din pix” în cascadă și leul ținut tare de BNR

Elvila ajunge la cota bursei, însă fondatorul Viorel Cataramă spune că firma traversează un moment greu, acuzând creșterea salariilor „din pix” în cascadă și leul ținut tare de BNR

Sursa foto: pagina de Facebook a BVB

scris 1 feb 2018

Producătorul de mobilă Elvila ajunge la cota Bursei de Valori București, ca o companie cu o valoare de piață de aproape 15 milioane de euro, la prețul primelor tranzacții. Șeful acesteia, Viorel Cataramă, este nemulțumit de politicile salariale și valutare ale țării despre care spune că micșorează competitivitatea companiei. „Această politică antinațională trebuie să înceteze!”

Elvila (ELV) este printre primele companii private noi lansate după schimbarea majoră din decembrie 1989, dar nu ajunge la cota Bursei de Valori București ca o vedetă, ci mai degrabă în anonimat, listată tehnic pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO. Într-un interviu acordat recent Profit.ro, fondatorul Viorel Cataramă chiar spunea că nu vrea să facă un eveniment din acest moment

Urmărește-ne și pe Google News

Prezent astăzi la deschiderea ședinței de tranzacționare de la BVB, șeful Elvila s-a arătat, de asemenea, nemulțumit și a spus că societatea chiar nu traversează cel mai bun moment al său. Compania a navigat cu succes peste ciclurile economice aproape 30 de ani și o va face în continuare, dar acum spune că are vânt potrivnic dinspre politicile salariale și din piața valutară.

GRAFIC Cât de departe este criza. Seamănă anul 2018 cu 2008? CITEȘTE ȘI GRAFIC Cât de departe este criza. Seamănă anul 2018 cu 2008?

Cataramă afirmă că, având în vedere majorările costurilor energetice și scumpirea forței de muncă, pierderea de competitivitate nu poate fi acoperită decât de un curs de schimb mult slăbit. Nivelul avansat este peste 5 lei pentru un euro sau 5,3-5,4 lei pentru un euro. În opinia fondatorului Elvila, producătorii români vând tot mai greu pentru că „o gașcă de comuniști criminală în Banca Națională” ascultă de socialiștii de la putere și țin artificial leul tare. „Nu poți să crești totul în România, în afara cursului!”

Creșterea „din pix” a salariilor în cascadă a pus presiune pe costul cu forța de muncă, iar scumpirile în energie sunt de 30%. Acesta este contextul în care Elvila ar avea nevoie de o majorare cu 8-9% a prețurilor, ceea ce nu poate face în actualul climat din piață.

Compania are competitori tari în producători de mobilă din Polonia, care intră mai ușor pe piață. Totuși, problema de competitivitate nu pare a veni din curs. Dacă la începutul crizei financiare din Europa, mondeda națională s-a devalorizat către reperul de 4,70 zloți pentru un euro, acum cursul de schimb a coborât către nivelul de 4,15 zloți pentru un euro. În același timp, moneda națională a României s-a devalorizat de la un interval de variație cuprins între 4,10 lei pentru un euro și 4,34 lei pentru un euro, către actuala zonă de maxime de aproximativ 4,65 lei pentru un euro. Tendința de întărire a zlotului și de slăbire a leului a fost încă mai pregnantă anul trecut, așa cum se vede pe graficul atașat.

Elvila ajunge la cota bursei, însă fondatorul Viorel Cataramă spune că firma traversează un moment greu, acuzând creșterea salariilor „din pix” în cascadă și leul ținut tare de BNR

Pentru Cataramă, lucrurile sunt mult mai simple: o grupare de comuniști la vârful BNR încurajează importurile. „Omoară producția, omoară exporturile și omoară sectorul privat.” Mărfurile din import invadează România, iar companiile locale își pierd competitivitatea la export. „Toate s-au scumpit în România, numai cursul nu s-a scumpit. Cea mai ieftină marfă astăzi este, surprinzător, euro”, spune șeful Elvila.

69 milioane de lei, prima capitalizare de pe bursă

Compania ajunge la cota BVB cu o capitalizare de 69,11 milioane lei (14,83 milioane euro), la nivelul de preț de 2,6000 lei/acțiune a primelor tranzacții. Cataramă declarase pentru Profit.ro încă din toamna anului trecut, după decizia de listare din AGA că nu se va uita cu sufletul la gură la prețurile din piață. Listarea a făcut-o pentru a da posibilitatea unor acționari minoritari de a tranzacționa acțiunile într-un cadru organizat. „Eu personal, Viorel Cataramă, nici nu vând și nici nu cumpăr”, declara acesta.

Astăzi, compania este controlată direct tot de Cataramă (cu 65,4% din acțiuni), având printre acționari firma Elvila General Consult (19,4%), Fondul Oamenilor de Afaceri (administrat de Societatea de Administrare a Investițiilor, SAFI, 6,4%) și două persoane fizice. Conform termene.ro, în acționariatul companiei mai sunt SIF Banat-Crișana, Libra Bank, Societe General, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

Interesul din piață reprezintă o necunoscută. Octavian Dragolea de la casa de brokeraj IFB Finwest, intermediarul care a adus Elvila la cota bursei, a afirmat răspunzând la o întrebare a Profit.ro că nu a fost contactat de investitori instituționali pentru a întreba de pachetele de acțiuni ale cu simbolul ELV care ajung în piață, dar că investitori individuali au sondat piața. Completează, însă, că, fiind o listare tehnică, fără o ofertă publică, nici nu a inițiat demersuri de contactare a unor investitori, nesavând un mandate în acest sens.

Paul, investitor cu eperiență de peste 15 ani la BVB, declara pentru Profit.ro că este dezamăgit că firma nu a publicat o raportare financiară detaliată la venire ape bursă, spre a putea fi consultată de către cei care sunt interesați.

Adrian Tănase, noul director al BVB: Vrem să-i facem pe români să vadă că investiția la bursă poate fi aproape la fel de banală ca și constituirea unui depozit bancar CITEȘTE ȘI Adrian Tănase, noul director al BVB: Vrem să-i facem pe români să vadă că investiția la bursă poate fi aproape la fel de banală ca și constituirea unui depozit bancar

Cataramă spune că vrea să transparentizeze compania și, chiar dacă nu planifică ceva în acest sens în momentul de față, nu exclude ca la un moment dat să folosească mecanismele pieței bursiere pentru o majorare de capital sau lansarea unei emisiuni de obligațiuni. „Sunt foarte bucuros de această cotare”,a firmă el.

Păstrează, însă, nota de supărare față de autorități. Înainte, prin negocieri, se ajungea la un compromis cu sindicatele pentru păstrearea salariilor într-o zonă care să țină companiile competitive. „În momentul în care a intervenit guvernul, totul s-a prăbușit. Nu mai e nicio negociere, nu mai e nimic. Nu mai ai ce să negociezi.”

Revine la politica valutară. „Să distrugi exporturile unei țări este o crimă și asta se întâmplă în acest moment cu politica socialiștilor grupați în PSD-ALDE și cu complicitatea unei găști din conducerea Băncii Naționale”, spune Cataramă. „Această politică antinațională trebuie să înceteze!”

viewscnt
Afla mai multe despre
elvila
viorel catarama
bursa
bvb
ifb finwest
bnr