Investitorii din piețele de bonduri au efectuat săptămâna trecută plasamente de 743 milioane dolari în titluri de stat protejate la inflație, aceasta fiind cea de 11-a săptămână consecutivă cu flux pozitiv pe aceste instrumente. Sunt investițiile realizate de jucătorii care vor să se protejeze de o inflație mai ridicată.
Membrii comitetului de politică monetară al Rezervei Federale Americane și-au exprimat, în luna decembrie, poziția că rata scăzută a inflației va continua să pună presiune pentru majorarea salariilor și, implicit, pentru o inflație mai ridicată. Mai mult decât atât, conform minutelor redactate la jumătatea săptămânii trecute de banca centrală a SUA, instituția ar urma să fie presată să ridice dobânzile într-un ritm încă și mai accelerat, având în vedere reforma fiscală promovată de Administrația Trump.
Nu toată lumea în piață este convinsă, însă, de acest scenariu, de vreme ce piața americană de bonduri a atras săptămâna trecută 4,7 miliarde dolari. Titlurile de stat cu scadența la 10 ani erau tranzacționate cu un randament de 2,01%, ușor peste pragul de rentabilitate de 2% calculat la actualele proiecții ale inflației.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Există, totuși, semnale că sunt investitori care iau în serios presiunile inflaționiste. Plasamentele pe titlurile de stat protejate la inflație (Treasury Inflation Protected Securities – TIPS) s-au ridicat săptămâna trecută la 743 milioane dolari, o tendință majorată față de 618 milioane dolari cu o săptămână înainte. Este cea de-a 11 săptămână cu fluxuri pozitive pe acest tip de instrumente, semnalează Financial Times, care amintește că cea mai lungă secvență, de 16 săptămâni de intrări continue s-a încheiat pe 29 martie 2017.
„Cred că o inflație mai ridicată este cel mai subdimensionat risc din 2018”, spune Peter Boockvar, chief investment officer at Bleakley Financial Group. „Vedem presiunile inflaționiste ieșind la suprafață.” Temerile investitorilor sunt legate și de presiunile din zona prețurilor la energie, după ce cotația țițeiului Brent a atins un nou maxim al ultimilor 3 ani în jurul nivelului de 68 dolari/baril.
„Nu este greu pentru investitori, în actualul mediu, să fie convinși să-și adauge la deținerile lor de TIPS. Credem că este un proces care va continua la începutul lui 2018”, a afirmat Boris Rjavinski, strategist la Wells Fargo Securities.