Compania de furnizare și distribuție a energiei electrice Electrica SA, la care cel mai mare acționar este Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, a trecut pe pierderi în primul trimestru al anului, cu un rezultat negativ net de 40,9 milioane lei, față de profitul de 59,3 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut.
Veniturile Electrica SA au crescut cu 17,3%, la 1,583 miliarde lei, ca urmare a creșterii cantității distribuite și a majorării cu 2,3% a tarifelor de distribuție reglementate, precum și a avansului cu 6% al cantităților și prețurilor pe segmentul de furnizare a energiei electrice, la care s-a adăugat efectul pozitiv al dezvoltării activității de furnizare a gazelor naturale.
"În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, tarifele de distribuție au crescut cu aproximativ 2,3% la Societatea de Distribuție Transilvania Nord, 7,2% la Muntenia Nord și 5,8% la Transilvania Sud, iar începând cu 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parțial valoarea contribuției de 2% din cifra de afaceri către ANRE, stabilită prin OUG 114/2018", se precizează într-un comunicat al Electrica SA.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Surpriză de la Statistică. Creșterea economică a accelerat la 5% în trimestrul 1 din 2019, peste estimările analiștilorPe de altă parte, în perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2019, cheltuiala cu energia electrică achiziționată a crescut cu 254 milioane lei, sau 34,2%, la 996,4 milioane lei, de la 742,5 milioane lei în intervalul similar al anului trecut.
"Această variație este generată în principal de creșterea prețurilor de achiziție a energiei electrice în T1 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind efectul evoluției pieței de energie, resimțit atât în segmentul de furnizare, cât și în cel de distribuție, însă și al creșterii cantității de energie achiziționate pe segmentul de furnizare", se arată în raportul trimestrial al Electrica SA.
Potrivit sursei citate, costul cu energia achiziționată pentru furnizare și echilibrare a crescut cu 207,3 milioane lei, sau 24,8%, la 767,6 milioane lei în primele trei luni din 2019, de la 560,4 milioane lei în aceeași perioadă din 2018, fiind efectul cumulat al creșterii prețului de achiziție al energiei electrice și al creșterii cantității de energie electrică achiziționată.
CITEȘTE ȘI FOTO Google lansează un nou site pentru turiști. Serviciile oferite călătorilor"În ceea ce privește segmentul de distribuție, în perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2019, costul energiei electrice achiziționate pentru acoperirea pierderilor în rețea a crescut cu 46,6 milioane lei, sau 25,6%, la 228,8 milioane lei, de la 182,1 milioane lei, evoluția fiind generată în principal de majorarea prețurilor de achiziție a energiei electrice (efect negativ de 65,1 milioane lei), efect ușor atenuat de scăderea cantității de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea (impact pozitiv de 18,5 milioane lei)", se mai afirmă în documentul citat.
Volumul investițiilor Electrica SA în rețelele de distribuție, în primele trei luni ale anului 2019, a fost de 138,3 milioane lei, în creștere cu aproximativ 17,4 milioane lei, respectiv 14,4%, față de 120,8 milioane lei cumulat în trimestrul I al anului 2018.
“Având în vedere noul context legislativ și faptul că, în acest an, comparativ cu 2018, cadrul de reglementare a suferit modificări semnificative, 2019 fiind primul an al unei noi perioade de reglementare în segmentul de distribuție, rezultatele înregistrate în primul trimestru al acestui an au fost anticipate în bugetul de venituri și cheltuieli. În ceea ce privește segmentul de distribuție, modificarea ratei reglementate de rentabilitate stabilite de ANRE pentru cea de-a patra perioadă de reglementare, în scădere de la 7,7% la 5,66%, a avut o influență negativă majoră asupra tarifelor de distribuție, comparativ cu anul 2018. Totuși, majorarea ratei reglementate de rentabilitate la 6,9%, prevazută în OUG 19/2019, va conduce la o ajustare pozitivă a tarifelor de distribuție in viitor. Pe aria de furnizare, Electrica a suferit un impact negativ semnificativ pentru că prețul de referință stabilit de ANRE la 1 iulie 2018 pentru lunile ianuarie și februarie 2019 pe segmentul reglementat, nu a anticipat creșterea substanțială a prețului de piață a energiei electrice. Noul cadru legislativ prevede ca pierderile din achiziția de energie electrică înregistrate de către furnizorii de ultimă instanță în T4 2018 și 2019 se pot recupera începand cu 1 martie 2019 și până la 28 februarie 2022", a declarat CEO-ul Electrica SA, Corina Popescu.
CITEȘTE ȘI Vodafone România atacă ANPC, după ce i-a fost ordonat să înceteze majorarea prețurilor abonamentelorEa a adăugat că Electrica SA va continua programele de optimizare a activităților și reducere a costurilor, precum și adaptarea strategiei la condițiile pieței și cadrului de reglementare, astfel încât rezultatele la final de an să fie în linie cu așteptările investitorilor.
Pe 14 mai, Consiliul de Administrație al Electrica SA a hotărât numirea lui Mircea-Toma Modran în funcția de director IT&C al companiei, începând cu data de 1 iunie 2019, pe o perioadă de patru ani.
Modran vine la Electrica SA de pe poziția de manager la Deloitte România, unde a fost Lead Adviser Energy and Resources. Anterior, el a fost, timp de un an și jumătate, membru al directoratului Transelectrica, unde a coordonat diviziile de tehnologie a informației și de dezvoltare și mentenanță a rețelei. Noul șef al IT-ului de la Electrica SA și-a petrecut cea mai mare parte a carierei, respectiv peste 11 ani, între 2005 și 2016, la OMV Petrom, unde s-a ocupat atât de IT, cât și de logistica operațiunilor cu gaze naturale ale companiei, inclusiv în ceea ce privește exploatările offshore din Marea Neagră.