Calculele băncii americane de investiții Goldman Sachs indică o dublare a nivelului retragerilor de capital în luna trecută, față de august. Este continuarea unui proces de dezinvestire care a început în 2014 cu un nivel estimat al repatrierilor de capital de 800 miliarde dolari.
Refluxul de capital din China pare a se fi reluat. Datele staistice indică o accelerare a repatrierilor realizate de investitorii străini din economia care și-a dobândit reputația de „atelier al lumii”, cu cea mai mare producție manufacturată la nivel mondial. Potrivit bazei de date privind decontările SAFE, în septembrie retragerile s-au ridicat la 33,3 miliarde dolari în septembrie, față de fluxul negativ de 4,6 miliarde dolari în august.
Calculele băncii americane de investiții Goldman Sachs preluate de Zero Hedge, indică un nivel al acestei veritabiel fugi cu banii încă și mai accentuat. Metodologia acestora se uită și la pozițiile din piața valutar ale băncii centrale ale Chinei și include și aduce în prezent și devalorizarea monedei naționale yuan.
Aceste calcule indică repatrieri de capital în valoare de 78 miliarde dolari în septembrie, în timp ce în luna august acest reflux a fost de 32 miliarde dolari. Este o reluare a unei tendințe care a culminat în urmă cu un an și jumătate, contribuind la frânarea subsecventă a economiei chineze. Repatrerile în valoare de 224 miliarde dolari din al 2-lea trimestru din 2015, erau caracterizate de către Robin Brooks, chief FX strategist la Goldman Sachs, drept la un nivel "dincolo de ce s-a văzut vreodată în istorie".
Luna trecută, Banca Populară a Chinei a raportat o diminuare cu 18,79 miliarde dolari a rezervelor internaționale ale țării, la 3,17 trilioane de dolari, peste estimările de 11 miliarde dolari și deasupra valorii din luna august când rezerva valutară a coborât cu 15,89 miliarde dolari. Este parte a efortului de a contracara presiunea pe piața valutară rezultată din acest reflux.
În a doua parte a anului trecut și în prima jumătate a lui 2016 tendința de ieșire a capitalurilor străine din China s-a atenuat. Cu un an în urmă, o altă bancă americană, JP Morgan măsura la 570 miliarde dolari fluxul negativ din piețele emergente din intervalul aprilie – septembrie 2015, dintre care 360 miliarde dolari au reprezentat-o repatrierile din China. Analiștii de la JP Morgan afirmau că acest exod este „fără precedent. În anul 2014, ieșirile de capital din China s-au ridicat la 800 miliarde dolari, potrivit lui Charles Dumas de la Lombard Street Research.