Investitori de portofoliu cu dețineri importante la companii listate fac solicitări pentru distribuții de dividende acolo unde conducerile emitenților au fost prudente față de repartizările de câștig. Fondurile de pensii NN se numără printrte solicitanți. Dacă la Compa Sibiu sau Socep Constanța sunt vizate dividende cu randamente de 4-6%, la Rompetrol Well Services, cu acționar cu o deținere de peste 10%, cer distribuții agregate mai mari decât prețul de piață al acțiunilor.
În contextul șocului de portofoliu dat de scăderile de preț de la declanșarea crize coronavirus, o serie de investitori de portofliu vizează să amelioreze o parte din acest impact prin încasarea de dividende de la societățile unde au expuneri relevante. La sfârșitul săptămânii trecute, o serie de convocatoare de AGA au fost modificate în acord cu solicitări venite din partea acționarilor minoritari.
De departe atrage atenția propunerea care ar aduce acționarilor instantaneu un randament de peste 100%. Astfel, finlandezii de la KJK Balkan Holding, cu o participație de 10,67% la Rompetrol Well Services (PTR), propun distribuții agregate care exced cu mult propunerea inițială pentru distribuirea a 68,52% din profitul net pe anul trecut, sub forma unor dividende de 8,34 milioane lei. Valoarea dividendului brut propus este de 0,0300 lei/acțiune, iar la ultimul preț de piață al titlurilor diviziei de servicii petroliere a grupului Rompetrol, de 0,3120 lei/acțiune, acesta ar avea un randament net de 9,13%.
Finlandezii de la KJK, având un istoric de mutări foarte inspirate în piața de capital românească la Zentiva România (SCD), Conpet Ploiești (COTE) sau Transgaz Mediaș (TGN), cer distribuirea întregului câștig net de 12,17 milioane lei din 2019 sub forma unui dividend brut de 0,0440 lei/acțiune, care ar avea un randament net de 13,40%. Păstrând aceeași dată a plății de 9 iulie propusă de Consiliul de Administrație, acționarii minoritari mai vizează 2 distribuții-mamut, respectiv schimbarea destinației rezervelor constituite ș repartizarea sumei de 27,50 milioane lei pentru distribuția unui dividend brut de 0,0990 lei/acțiune, dar și distribuția sumei de 56,87 milioane lei de la rezultatul reportat pentru plata unui dividend brut de 0,2040 lei/acțiune. Astfel, distribuțiile agregate vizate de KJK s-ar ridica la 0,3470 lei/acțiune, valoarea cu 11,21% peste prețul de piață a acțiunilor Rompetrol Well Services, parte a grupului KazMunayGas din Kazahstan.
Mai puțin spectaculos, dar mutări în sensul unor distribuții de dividend acolo unde Consiliile de Admnistrație nu au venit cu astfel de propuneri avem la Socep Constanța (SOCP) și la Compa Sibiu (CMP). În ceea ce privește operatorul portuar din Portul Constanța, acționarul minoritar Sammarina Imobiliare deținut de Samarina Stere, care figurează cu o participație de 11,59% din titlurile companiei, propune ca suma de 6,65 milioane lei, reprezentând 33,30% din profitul net de 19,98 milioane lei obținut anul trecut să fie distribuit sub formă de dividende cu dată a plății 22 septembrie. La ultimul preț de piață de 0,4360 lei/acțiune al titlurilor Socep, randamentul net al dividendului ar fi de 4,22%.
Sub presiunea ultimei raportări trimestriale care indică un declin de 7% a unităților de fond exact ca urmare a căderilor bursiere, NN Pensii, administratorul celui mai mare fond de la Pilonul II cere, în baza deținerii sale de aproximativ 10% din titlurile Compa Sibiu repartizări de câștiguri de la producătorul de componente auto. Dacă în propunerea Consiliului de Administrație figurează o alocare de 28,82 milioane lei la profit nerepartizat cu destinație surse proprii de finanțare și disponibilizarea sumei de 3,89 milioane lei în vederea derulării unui program de răscumpărare, cei de la NN Pensii vizează o distribuție de dividende în valoare de 8,31 milioane lei, reprezentând un sfert din câștigul bet obținut în 2019.
Dividendul brut propus cu dată a plății 20 iulie este de 0,0380 lei/acțiune și, raportat la ultimul preț de piață al titlurilor Compa, de 0,6200 lei/acțiune, ar purta un randament net de 5,82%. Societatea în acționariatul căreia se află inclusiv fondul suveran al Norvegiei, a notificat piața la începutul acestei luni, asupra reducerii activității în contextul unui declin general al activității pe segmental industriei auto europene.