Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața

Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața
scris 14 mar 2016

Directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, încurajează investițiile în firmele mici listate pe sistemul alternativ de tranzacționare și susține că demersul de consolidare a valorii nominale a titlurilor SIF Moldova are bază legală. Laviniu Beze, președintele Asociației Investitorilor, spune că aceste afirmații risipesc orice dubii ale celor care suspectau că polonezul a venit în România doar pentru un salariu "absurd" și nu înțelege piața.

Operațiunea de consolidare a acțiunii SIF Moldova (SIF2) are o bază legală robustă, spune Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București. Afirmația a fost făcută la Forumul Investitorilor Individuali, organizat de operatorul de piață, fiind provocată de întrebarea unui participant. Sobolewski a spus că nu se pronunță asupra oportunității economice a acestui demers, însă că nu are motive să se îndoiască de temeiul legal al acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News

Este momentul în care Laviniu Beze, președintele Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) - organizație care a atacat în justiție, la Tribunalul Bacău, operațiunea SIF Moldova - prezent la eveniment, a părăsit sala. Ulterior, el a declarat pentru Profit.ro că această poziție a directorului Bursei risipește orice îndoială că acesta nu cunoaște mecanismele pieței de capital.

Operațiunile de consolidare a acțiunilor nu au bază legală. ASF va lucra la un cadru normativ CITEȘTE ȘI Operațiunile de consolidare a acțiunilor nu au bază legală. ASF va lucra la un cadru normativ

"Până acum, toată lumea specula că e un papagal venit aici pentru un salariu absurd; această declarație a înlăturat orice îndoială că așa este", a spus Beze, adăugând că Sobolewski nu aduce nicio plus-valoare pentru piața de capital românească. În "goana disperată după lichiditate", directorul BVB acceptă ca pe piața de capital să se întâmple lucruri care lovesc în drepturile acționarilor și în credibilitatea bursei pe termen lung.

Cât de bună este piața AeRO?

Un alt reproș pe care Beze i-l adresează directorului Bursei este faptul că "pompează petarde", respectiv listările companiilor mici de pe piața AeRO, care vin la niște multiplii ridicoli, de unde investitorii nu pot decât să piardă bani.

Sobolewski a susținut, în sesiunea sa de răspunsuri la întrebările investitorilor, din cadrul Forumului oportunitatea investițiilor în firmele mici, că investitorii de portofoliu pot câștiga expunere la sectoarele de creștere a economiei, în timp ce, făcând numai plasamente în companiile din componența indicelui BET, nu investesc decât în energie, utilități și sectorul financiar. Absența acțiunilor în sectorul consumului, reclamată în piață, este adresată de aceste listări din piața AeRO.

O altă observație din piețele financiare este că, atunci când asistăm la un declin, acțiunilor firmelor cu capitalizare mică tind să revină mai repede decât titlurile blue-chip. Nu în ultimul rând, aceste titluri tind să dea un alt comportament portofoliului, în măsura în care nu sunt neapărat corelate cu traiectoria piețelor mari.

Eșec pe piața AeRO: O firmă intră în insolvență la trei luni de la listare CITEȘTE ȘI Eșec pe piața AeRO: O firmă intră în insolvență la trei luni de la listare

Sobolewski spune că, în urma road-show-urilor de prezentare a potențialilor emitenți pentru listarea pe piața AeRO, cineva chiar i-a spus că nu ar fi crezut că există atâtea companii bune în România. "Eu nu aveam nicio îndoială de acest lucru - i-a răspuns dirctorul Bursei - problema noastră este că nu avem investitori."

Aceste declarații îl conving pe Beze că polonezul de la șefia BVB nu se pricepe deloc la investiții. În realitate sunt "petarde de evaluări" cele care țin departe investitorii de plasamentele pe sistemul alternativ de tranzacționare al Bursei.

Președintele Asociației Investitorilor spune că promovarea unor companii cu indicatorul PER (care măsoară prețul acțiunii raportat la câștiguri) de 50 sau chiar fără profit unor oameni care nu sunt familiari cu evaluările companiilor și cu ceea ce înseamnă investițiile este chiar periculoasă pentru sănătatea pe termen lung a Bursei.

În goana absurdă după lichiditate uităm de dezvoltarea durabilă

Conducerea BVB ar trebui să aibă în vedere dezvoltarea durabilă și nu acceptarea unor lucruri vătămătoare pe termen lung, "în goana absurdă după lichiditate". "După ce BVB a trecut cu vederea țepuirea investitorilor de pe Rasdaq, acum este de acord și cu ultima găselniță de a fi luate acțiunile cuponarilor, fără a se găsi temei just, și la prețuri de 7 ori mai mici", continuă Beze.

El afirmă că prioritate trebuie să aibă drepturile acționarilor pentru că, în cazuri precum cel al dizovării pieței Rasdaq, investitorii și familiile lor nu vor mai reveni curând pe bursă, după ce au fost păgubiți atât de grav. Președintele AIPC a mai amintit și de cazul Harinvest - în care conturile clienților casei de brokeraj vâlcene au fost devalizate de un trader - și unde spune că BVB a fost complice.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
laviniu beze
bvb
bursa
aipc
aero
sif moldova