SIF Transilvania - în aer. Acțiunile nu sunt tranzacționate, invalidări de la ASF, o AGA virtuală contestată drept nulă și un Consiliu de Supraveghere ținut "pe preș"

SIF Transilvania - în aer. Acțiunile nu sunt tranzacționate, invalidări de la ASF, o AGA virtuală contestată drept nulă și un Consiliu de Supraveghere ținut "pe preș"
scris 29 apr 2020

Ziua de ieri a fost contradictorie pentru SIF Transilvania, societate unde lipsa de clarificare în structura de conducere a atras din partea supraveghetorului pieței suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor. Lupta pentru putere între directorul de peste un sfert de veac Mihai Fercală și un grup de contestatari care îi are în frunte pe omul de afaceri Constantin Frățilă și fostul președinte al Depzitarului Central Marius Moldovan și care dețin majoritatea în board a aruncat în echivoc AGA. Desfășurată online, adunarea de bilanț este considerată nulă de drept de cei din Consiliul de Supraveghere, care au luat act și că acționarii nu se pot întruni fără un nou convocator.

A pierdut majoritatea în Consiliul de Supraveghere, are decizie de revocare din partea boardului, un mandat expirat, lipsă de recunoaștere de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și comunicarea tăiată cu Bursa. Mihai Fercală deține, însă, un control deplin asupra sediului din Brașov al SIF Transilvania (SIF3), unde și-a desfășurat activitatea încă de la jumătatea anilor ’90. Cu alte cuvinte, controlează o redută fizică, iar cu loialitatea colaboratorilor săi vechi dispune cine intră sau cine nu în clădirea societății.

Urmărește-ne și pe Google News

În afară de controlul nemijlocit exercitat, Fercală a navigat cu succes ieri și în spațiul virtual, prezidând o AGA exclusiv online din același sediu al SIF Transilvania. Deciziile, în cea mai mare parte, au fost neutre, în sensul că nu a fost vot decisiv nici pentru revocările sau atragerea răspunderii unor persoane din board, precum omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă, fostul președinte al Depozitarului Central Marius Moldovan sau Crinel Valer Andănuț, din partea Allianz, devenit recent și președinte al Consiliului de Supraveghere, dar nici a lui Fercală și apropiaților săi.

EXCLUSIV Neînțelegeri mari la SIF Oltenia. O AGA în sală și o AGA pe caldarâm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Neînțelegeri mari la SIF Oltenia. O AGA în sală și o AGA pe caldarâm

Chiar și așa, respectivele hotărâri ale AGA rămân incerte, dar și în cvasianonimat. Cel care conduce autoritar SIF-ul de peste un sfert de veac nu poate face comunicarea către Bursă. Decizii recente ale supraveghetorului ASF i-au retras acest canal de comunicație, luând act de hotărâri ale Consiliului de Supraveghere cu majoritate de 4 la 7 membri, în care acesta a fost debarcat.

Este o situație în oglindă, pentru că înainte de Paști boardul în care se conturase o majoritate împotriva lui Fercală era neputincios în a-și face cunoscute către piață propriile-i decizii. Abia deschiderea liniei de comunicație către BVB la dispunerea ASF la acest început de săptămână a făcut posibil acest lucru, iar Consiliul de Supraveghere a publicat un pomelnic de decizii din această primăvară, incluzând schimbarea șefului boardului, decizia de revocare a lui Fercală și anularea hotărârii de prelungire a mandatului acestuia începând cu aprilie, alegerea lui Andănuț ca președinte, confirmarea unui nou Directorat în frunte cu Moldovan pentru 4 ani începând de la 20 aprilie și, ultima, desemnarea acestuia să conducă AGA de ieri.

A fost în măsură cel care ar urma să fie noul șef executiv al SIF Transilvania după primirea avizului ASF să facă acest lucru? Nu. Ajunși la hotelul Aro Palace din Brașov, unde, conform convocatorului, trebuia să se desfășoare AGA, nu au putut intra. Au fost câțiva acționari și chiar un notar. Ultimul, împreună cu membri ai Consiliului de Supraveghere, au constatat că AGA nu se ține.

Au mers la sediul societății pentru a vedea ce se întâmplă. Conform unei comunicări către BVB, nu au putut intra. Un angajat al SIF Transilvania a spus că ar fi fost instruit de Fercală să nu îi primească pe Moldovan și pe însoțitorii lui și că AGA s-a încheiat. Fusese virtuală.

Transgaz distribuie 52% din profitul net sub formă de dividende: 106 milioane lei pleacă spre bugetul de stat CITEȘTE ȘI Transgaz distribuie 52% din profitul net sub formă de dividende: 106 milioane lei pleacă spre bugetul de stat

Moldovan a declarat pentru Profit.ro că, din punctul său de vedere, AGA este nulă de drept. Nu s-a desfășurat la locul indicat în convocator, iar ei, ca membri ai boardului, nici când au vrut să verifice la sediul SIF Transilvania cum se ține Adunarea online, nu ar fi putut face acest lucru. Supravegherea, cu alte cuvinte, ar fi fost imposibilă. „Fercală a prezidat pe persoană fizică”, spune Moldovan, adăugând că decizia boardului care îl însărcina pe el cu prezidarea, dar și adresele recente ale ASF nu i-ar mai recunoaște acestuia ca director respectiva competență.

Profit.ro l-a apelat telefonic pe Fercală pentru lămuriri suplimentare și consemnarea punctului său de vedere, însă acesta nu a răspuns.

De facto este stăpân în sediul din Brașov al SIF-ului, are ștampilele, documentele și acces la personalul societății. Totul se întâmplă de ca și când principalul său argument de a rămâne pe poziție este pentru că a fost primul acolo și locul este deja ocupat. Se comportă ca un șef peste o societate ale cărei acțiuni supraveghetorul pieței tocmai le-a suspendat de la tranzacționare îndoindu-se de acest lucru. Pe de altă parte, Consilul de Supraveghere are o majoritate, are mutări favorabile de la ASF și a dobândit comunicarea cu Bursa, însă dacă membrii săi vin să-și exercite atribuțiile la clădirea din strada Nicolae Iorga, Nr.2, rămân „pe preș”, ținuți în loc de oamenii lui Fercală. Este povestea emitentului ale cărui acțiuni, chiar dacă ar fi disponibile acum în ringul de la BVB, tot nu ar vrea să le tranzacționeze mai nimeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan