Pentru a achita dividendele către investitori în această lună, SIF Transilvania a contractat un împrumut de 40 milioane lei cu maturitate de un an. Cu numai o zi înainte de anunț, președintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu a scăpat, grație unor voturi de abținere, de acțiunea de atragere a răspunderii pentru un demers similar.
SIF Transilvania (SIF3) a accesat luni un credit pentru plata dividendelor către acționari într-un demers similar consumat de SIF Oltenia (SIF5) în această vară, dar care a fost contestat în justiție de cea mai importantă grupare de acționari și care a stat la baza unei propuneri de vot pentru o atragere a răspunderii administratorilor.
Împrumutul SIF Transilvania se ridică la 40 milioane lei și este scadent la 11 octombrie 2021. Din suma aferentă urmează să fie achitate, la data plății de 26 octombrie, dividendul brut de 0,0300 lei/acțiune, votat de acționari la AGA de bilanț dn 29 aprilie.
CITEȘTE ȘI LIVE TEXT SIF Oltenia - AGA tensionată, care aduce revocarea președintelui Tudor Ciurezu. Cererile de atragere a răspunderii nu întrunesc suficiente voturiEste un demers nițiat în secvență scurtă cu cel al SIF Oltenia, care, în condiții similare, pentru a onora o decizie AGOA, a contractat de la Banca Translvania un credit de 30 milioane lei care avea o maturitate până la sfârșitul acestui an, dar care a fost achitat anticipat, într-un interval de 53 de zile de emitent.
Deși SIF-ul cu sediul la Craiova a ieșit de sub incidența lui și costurile au fost de numai aproxmativ 198.000 de lei, decizia administratorilor a făcut obiectul unei solicitări de atragere a răspunderii a 4 administratori, respectiv președintele Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian. Demersul a fost inițiat de cei de la SIF Banat Crișana (SIF1) și SF Muntenia (SIF4) aflați într-un război deschis de un an și jumătate cu conducerea SIF Oltenia și care a condus luni la debarcarea lui Ciurezu, însă nu a întrunit votul majorității acționarilor. Astfel, dacă aproximativ 70% din cei prezenți la AGA au decis revocarea celor 4 admnistratori și încetarea mandatului de director general al lui Ciurezu, în schimb propunerea de atragere a răspunderii a căzut, aproximativ 48% din voturi fiind abțineri ale unor acționari care au manifestat clemență față de cel care a construit cel mai lichid portofoliu dintre SIF-uri în activitatea sa de peste un sfert de veac în societate.
SIF Transilvania merge pe aceeași cale, contractând credit tot de la Banca Translvania. Ca și mutarea plății dividendelor din vară către luna octombrie – sens în care în premieră au mutat chiar cei de la SIF Transilvania la jumătatea deceniului trecut – faptul că societățile respective au nevoie de credit pentru a achita dividele le arată ca stoarse de cash.
SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au aruncat prosopul de mai demult și deja au ani buni de când nu au mai distribuit dividende. Deși în AGA au fost votate programe de răscumpărare generoase, acestea nu au fost executate decât în mică măsură de conducerile societăților, iar returnările de cash către acționarii de portofoliu au fost reduse. Această politică, dublată de șirul de scandaluri și litigii, i-a îndepărtat pe investitorii de la BVB de acțiunile SIF. Pragul de 1 milion de lei într-o sesiune de tranzacționare este atins tot mai rar de un emitent de la această categorie.