SIF Moldova reia procesul de consolidare a valorii nominale a acțiunii

SIF Moldova reia procesul de consolidare a valorii nominale a acțiunii
scris 22 sep 2016

SIF Moldova a depus astăzi la ASF un prospect în vederea derulării unei proceduri de majorare a valorii nominale a acțiunii de 25 de ori, după ce la începutul anului un demers similar a fost blocat în justiție de Asociația Investitorilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit astăzi un prospect în vederea majorării valorii nominale a acțiunii SIF Moldova (SIF2) la 2,5 lei/acțiune, de la 0,1 lei/acțiune, informează o notificare a emitentului postată cu mai puțin de 2 ore înaintea închiderii sesiunii de tranzacționare de astăzi. Dacă acesta va fi aprobat, ar rezulta o scoatere din acționariat de facto a celor peste 5 milioane de acționari care au primit așa-numitele pachete „reziduale” prin programul de privatizare în masă derulat de stat în urmă cu 20 de ani.

Este motivul pentru care Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) a contestat operațiunea de piață pe caracterizat-o drept „expropriere” atât prin sesizări la supraveghetorul pieței, cât și prin acțiuni în justiție.

La începutul acestui an, Asociația Investitorilor a reușit să blocheze pe căi procedurale într-un proces la Tribunalul Bacău consolidarea valorii nominale a acțiunilor, însă, între timp, la finele săptămânii trecute, în același for s-a pronunțat o hotărâre prin care era respinsă contestarea pe fond a AIPC.

Urmărește-ne și pe Google News
SIF Moldova și ASF, amenințate cu acțiune penală în instanță dacă acționarii vor fi prejudiciați de consolidarea acțiunilor CITEȘTE ȘI SIF Moldova și ASF, amenințate cu acțiune penală în instanță dacă acționarii vor fi prejudiciați de consolidarea acțiunilor

Acum, SIF Moldova reia demersul în baza unei aprobări din partea acționarilor pronunțartă în Adunrea Generală Extraordinară din 24 aprilie. Pe masa ASF ajunge un document despre care, cu numai o săptămână în urmă, vicepreședintele Autorității Mircea Ursache spunea că nu va fi aprobat. „Nu va exista vreo propunere a Consiliului ASF cu privire la consolidarea valorii acțiunilor până când ea nu va fi reglementată de legislația primară”, declara acesta la un eveniment pe tema piețelor de capital. Pronunțarea a fost fără echivoc: „Celelalte opinii – multe stradale – legate de această discuție nu-și au rostul câtă vreme poziția mea este asta.”

Dacă poziția lui Ursache va fi însoțită de departamentele de specialitate ale Autorității și de board-ul ASF, aceasta ar însemna că un aviz asupra proiectului ar urma să vină nu mai devreme de un vot în Parlament pentru legea fondurilor de investiții alternative.

ASF a mai dat aviz negativ pentru o operațiune de acest tip, în cazul încercării de majorare de 10.000 de ori a valorii nominale a acțiunilor Confecții Vaslui (COVB), societate listată la Sibex. Motivația este legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare, pe un termen mai lung, a respectivelor acțiuni.

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital mai are înregistrat la Tribunalul Bacău un alt litigiu, tot pe fond, în care contestă decizia Adunării Generale Extraordiare a Acționarilor din 24 aprilie, cea pe baza căreia SIF Moldova a înaintat azi la ASF documentația aferentă operațiunii de piață care ar urma să-i scoată din acționariat pe proprietarii „SIF-urilor reziduale”.

viewscnt
Afla mai multe despre
aipc
asf
sif moldova
mircea ursache
confectii vaslui
bvb
bursa