Sevil Shhaideh, fost vicepremier și ministru al Dezvoltării, a fost confirmată astăzi de Adunarea Generală a Acționarilor OMV Petrom pe poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, pe care ar urma să o ocupe în următorii 3 ani, provizoratul său încheindu-se odată cu prima AGA a companiei. Miercuri, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a schimbat încadrarea juridică pentru care a fost începută urmărirea penală a fostului vicepremier, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă, de la “abuz în serviciu” la “abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave”, în dosarul "Belina".
Shhaideh este membru provizoriu al board-ului OMV Petrom de la finalul lunii octombrie 2017, când l-a înlocuit în funcție pe un alt fost membru al Guvernului, șeful SGG Mihai Busuioc, care demisionase din Consiliul de Supraveghere după ce fusese numit președinte al Curții de Conturi. Provizoratul a fost programat să dureze până la data primei AGA.
La acel moment, Sevil Shhaideh demisionase recent din Guvern, la cererea premierului de atunci, Mihai Tudose, după ce DNA declanșase urmărirea penală în cazul ei pentru abuz în serviciu în dosarul Belina.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La aceeași adunare a acționarilor a fost votată și înlocuirea în Consiliul de Supraveghere al lui OMV Petrom a lui Johann Pleininger, responsabil pentru upstream al grupului OMV, cu Hans Christopher Veit, un expert în inginerie petrolieră și mecanică austriac născut în Canada, în vârstă de 60 de ani, care este, din 2016, membru în Consiliile de Administrație ale diviziilor OMV din Norvegia, Noua Zeelandă și Australia.
Pleininger a demisionat recent din funcția de membru al board-ului OMV Petrom.
Statul român deține, prin Ministerul Energiei, 20,6% din acțiunile OMV Petrom. Grupul austriac OMV este acționar majoritar, cu 51,01% din capital.
În aceeași ședință AGA, s-a mai decis ca membrii Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom să aibă și anul viitor o remunerație netă de 20.000 euro pe an, la care să se adauge o indemnizație de 2.000 sau 4.000 euro pe ședință, în funcție de comitetul din care face parte fiecare membru al board-ului, respectiv de nominalizare sau de audit.
De la 1 mai, compania va fi condusă de Cristina Verchere, care va prelua funcțiile de președinte al directoratului și CEO al companiei. Retragerea fostului CEO Mariana Gheorghe din cele două funcții și preluarea lor de Christina Verchere a fost aprobată de Consiliul de Supraveghere și anunțată pe 9 ianuarie 2018, însă nu era indicată data exactă la urma să aibă loc transferul de funcții.
Compania a terminat anul 2017 cu un profit net de 2,489 miliarde lei, de 2,4 ori mai mare față de cel înregistrat în 2016, după ce, ca urmare a evoluției favorabile a cotațiilor internaționale la petrol, a reușit să-și vândă țițeiul din producția proprie la un preț în creștere cu 29% față de anul anterior, de 45,77 dolari/baril, iar cheltuielile de producție și cele cu amortizarea au scăzut. OMV.
Acționarii OMV Petrom au mai aprobat și acordarea unui dividend în valoare brută de 0,02 lei/acțiune pentru anul financiar 2017, în creștere cu 33% față de cel distribuit în anul precedent.