Cresc dobânzile, crește inflația, dar crește și creditul. Băncile au dat mai mulți bani în luna martie, mai ales pentru consum, iar soldul total al împrumuturilor, conform datelor analizate de Profit.ro, a sporit cu aproape 2,4 miliarde de lei, cel mai mare avans lunar de după iunie 2010.
Creditarea populației pare să nu fi dat înapoi în fața dobânzilor în creștere. Luna martie a venit cu câteva cifre remarcabile de dinamică, potrivit ultimelor date publicate de Banca Națională a României.
Creditul acordat populației a crescut cu aproape 2% față de februarie, cel mai ridicat ritm lunar din noiembrie 2015. În termeni nominali, soldul împrumuturilor către populație este cu 2,38 miliarde de lei mai mare decât cel din februarie, ajungând la 124,9 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai mare creștere nominală după iunie 2010.
CITEȘTE ȘI Deputații juriști au ținut doar „dezbateri” generale pe inițiativa privind plafonarea dobânzilor. Băncile așteaptă o soluție de la BNRCreditul în lei acordat populației a crescut cu 3,5%, cel mai rapid ritm lunar după iunie 2015, la 84,3 miliarde de lei. În termeni nominali, creditului în lei este cu 2,88 de miliarde de lei peste nivelul din februarie, aceasta fiind și cea mai mare creștere lunară istorică pentru împrumuturile în lei.
Față de martie 2017, soldul creditului acordat populației este mai mare cu 9,4% (+ 10,7 miliarde de lei), cea mai mare variație anuală de după august 2009. Pe întreg trimestrul 1, creditul a crescut cu 2,5% față de trimestrul 4 din 2017, față de un ritm de 1,5% în T4 față de T3.
Evoluția vine în contextul în care dobânzile la împrumuturi au început să crească de la jumătatea anului trecut, trase în sus de creșterea ROBOR.
Sursa date: BNR
Consumul e la putere
Creditul de consum a crescut, în martie, cu cel mai rapid ritm lunar din ultimii 3 ani, de circa 3,5%, la 55,44 de miliarde de lei. În termeni nominali, avansul a fost de 1,86 de miliarde de lei, cel mai rapid nivel de creștere după ianuarie 2009 (există un plus mai mare în decembrie 2014, venit ca urmare a reclasificării unor credite pentru alte scopuri în credite de consum). Creșterea pe componenta în lei a fost de 5,2% față de februarie sau 2,07 miliarde de lei, evoluție ce reprezintă un record absolut.
CITEȘTE ȘI Oficial BNR: Creditele mici, luate de la firme nebancare, împiedică românii să își plătească ratele la bănciAvansul față de martie 2017 este de circa 6,2% (+3,2 miliarde de lei), cel mai rapid ritm anual de creștere după noiembrie 2015. Și în termeni trimestriali creșterea e remarcabilă, +3% față de decembrie 2017, cel mai ridicat ritm după 2011. Componenta în lei a crescut cu 15,7% față de anul trecut (+5,64 miliarde de lei) și cu 5,2% față de decembrie.
Dacă evoluția se păstrează, BNR ar putea reactiva discuțiile privind limitarea administrativă a gradului de îndatorare al populației, însă un factor de ameliorare este reprezentat și de inflația în creștere (+5% martie 2018/2017, +1,4% în primul trimestru, 0,3% în martie față de februarie), care face ca avansul nominal al creditării să fie mai scăzut. Chiar și în această situație, creșterea sumelor împrumutate pentru consum au efectul de a crește cererea, ceea ce alimentează în continuare inflația.
BNR nu se arată îngrijorată de această evoluție, în minuta ultimei ședințe (4 aprilie) privind decizia de politică monetară, o parte din conducerea băncii menționând că gradul de intermediere (credit/PIB) continuă să scadă pentru că avansul creditului este mai mic decât cel al economiei.
Creditele pentru locuințe pierd din avânt
Stocul creditului pentru locuințe a crescut cu 493 de milioane de lei în martie față de februarie (+0,73%) la 67,6 miliarde de lei, însă în ultimele luni se observă o încetinire a ritmului de creștere, care se suprapune cu perioada în care fondurile pentru programul cu garanții de stat Prima Casă s-au epuizat. Băncile au primit noi plafoane de la stat în luna martie, astfel că este de așteptat ca finanțările să crească în lunile următoare.
Față de martie 2017, avansul se păstrează la două cifre, 13,5% (+ 8 miliarde de lei), însă se observă o încetinire în dinamica trimestrială la 2,2%, față de 3,6% anterior.
CITEȘTE ȘI FMI: Băncile sunt amenințate de expunerea pe titlurile de stat și sectorul imobiliar. BNR trebuie să limiteze gradul de îndatorare, inclusiv la Prima CasăCreditul ipotecar în lei a crescut cu 1,9% (+773 de milioane de lei), la 41,2 miliarde de lei, cel mai bun ritm lunar din acest an, însă sub nivelurile înregistrate anul trecut. Față de martie 2017, creșterea se păstrează ridicată, la peste 35% (+10,7 miliarde de lei).
În cazul componentei în valută, scăderea vine în acest moment din două direcții. Finanțările noi sunt minime, iar cele în sold se reduc tot mai accelerat pentru că acestea se apropie tot mai mult de jumătatea duratei de rambursare și clienții plătesc înapoi tot mai mult capital, care este stins, și tot mai puține dobânzi, ca urmare a modelului de împrumut cu anuități folosit aproape integral în România.