Un produs derivat raportat la indicele Dow Jones Average Industrial a întrunit cel mai mare inters în rândul investitorilor activi pe bursa românească.
Ultima zi de raportare pentru rezultatele financiare trimestriale ale companiilor listate pe piața reglementată a ținut mai degrabă departe investitorii de „butoane”, comportament repetitiv în această etapă când jucătorii ezită să ia poziții decisive până când analiștii instituționalilor nu fac o sinteză a raportărilor.
De fapt, rulajul de 20,54 milioane lei (4,15 milioane euro) a fost chiar unul din cel mai mici din acest an și cea mai lichidă acțiune românească, cea a OMV Petrom (SNP), abia a adunat schimburi de 3,30 milioane lei într-o ședință în care cotația a avansat cu 0,45%, până la prețul de 0,4435 lei/acțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ironic, un certificat de tip turbo long având activ suport indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange și emis de BRK Financial Group (BRK) a fost, în echivalent 4,87 milioane lei, cel mai lichid instrument de la cota BVB. Un astfel de produs de tip turbo short pe același indice american a cumulat transferuri de 1,49 milioane lei și, în ansamblu, piața certificatelor a întrunit o activitate de 7,45 milioane lei (1,50 milioane euro).
Acțiunea-fanion a pieței locale, cea Băncii Transilvania (TLV), a cumulat volume de doar 3,16 milioane lei, cotația apreciindu-se cu 0,43%, până la prețul de 2,3100 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), și-a continuat impulsul negativ după corecția ex-dividend, cu un declin de 2,43%, până la prețul de 14,48 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,42 milioane lei.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadăTot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au alunecat cu 0,24%, până la prețul de 2,0650 lei/acțiune, pe transferuri de 1,36 milioane lei. La capitolul financiar, al 3-lea rulaj din piaț de acțiuni, de 2,27 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au suferit un recul de 1,60%, până la prețul de 43,15 lei/acțiune. Compania care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă a raportat un profit net trimestrial de 818,9 milioane lei, de 3,5 ori mai mare comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut.
Sunt evoluții mixte care au arătat o ezitare a pieței reflectată atât la nivelul lichidității, cât și la cel al indicilor: -0,15% pentru indicele compozit BET-XT, +1,02% pentru indicele financiar BET-FI, care închis la nivelul de 50.152,90 puncte, -0,48% pentru indicele energetic BET-NG și -0,28% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.098,92 de puncte se află pe o secvență tehnică negativă cu o coborâre sub minimul relativ conturat în sesiunile de final ale lunii martie, așa cum se vede pe graficul atașat.