Bursa de la București a închis în creștere ușoară, cu majoritatea sectoarelor “pe verde”, în contrast cu tabloul roșu din restul Europei, dominat de îngrijorările legate de încetinirea creșterii economiei globale și a economiei chineze în particular.
După un debut de săptămână negativ, principalii indici de la București au încheiat tranzacțiile de marți cu un câștig de aproape 0,50%. Rulajul de 28,5 milioane de lei, deși în urcare raportat la sesiunea precedentă, rămâne sub media consemnată de la începutul anului, de circa 48 milioane de lei.
Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,41%, iar indicele reprezentativ BET cu 0,48%, susținut, în principal, de acțiunile companiilor din energie. Sectorul bancar, cu o pondere importantă în structura indicelui, a pus presiune negativă și a frânat mișcarea de revenire.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Leul evadează cu nervozitate. A spart "cușca" tehnică și a depășit nivelul de 4,71 lei pentru un euro. Până unde va ajungeTitlurile Băncii Transilvania (TLV), cel mai tranzacționat emitent în sesiunea de astăzi, au pierdut 0,44% din valoare, iar acțiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 0,74. Cele două bănci au o pondere de circa 30% în structura BET.
Acțiunile bancare au suferit corecții și la nivel european, unde persistă temerile cu privire la evoluția principalelor economii, precum și incertitudinile legate de Brexit. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere prognozele privind creșterea economiei globale în 2019 și 2020 și a avertizat că escaladarea fricțiunilor comerciale SUA-China ar putea accentua tendința de încetinire a economiei chineze.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a închis cu un declin de 0,36%, până la 355,09 puncte, scăderi apropiate fiind înregistrate și pentru indicii reprezentativi ai burselor din Frankfurt și Paris. La Londra, indicele FTSE100 s-a depreciat cu 1,03%, în timp ce acțiunile italiene au închis cu o pierdere de 0,97%.
În regiune, evoluțiile au fost mixte: stagnare pentru indicele PX de la Praga, -0,82% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -1,47% pentru indicele BUX de la Budapesta.
La București, aproape jumătate (12,8 milioane de lei) din rulajul total din piața de acțiuni a fost asigurat de titlurile Băncii Transilvania și ale BRD. Acțiunile celor două bănci au făcut și obiectul unor tranzacții în valoare de aproape 6 milioane de lei pe piața deal.
Tot în sectorul financiar, titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,61% pe al treilea cel mai mare rulaj al zilei, de 3,3 milioane de lei. Indicele de sector, BET-FI, a coborât cu 0,15%.
Schimburi de peste 1 milion de lei au mai fost consemnate pe titlurile Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP). Acțiunile Romgaz au stagnat la prețul de 28,4 lei/unitate, pe transferuri însumând 1,43 milioane de lei, în timp ce titlurile Petrom s-au apreciat cu 1,61%, până la 0,315 lei, pe un rulaj de 1,32 milioane de lei.
BET-NG a urcat cu 1,63%, cea mai mare creștere la nivelul indicilor BVB.